Slaba aktivnost virusa H1N1 u EU

Izvor: B92, 11.Mar.2010, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slaba aktivnost virusa H1N1 u EU

U Evropi teško da će u skorije vreme biti zabeležen novi jači talas pandemijskog gripa, ali je s dolaskom naredne zime na severnoj hemisferi verovatno obnavljanje lokalnih epidemija te bolesti, saopštio je Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC).

Tokom proleća i leta širenje virusa H1N1 će verovatno biti slabo, ali će taj virus naredne zime biti dominantan među virusima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gripa, ocenili su stručnjaci ECDC, a preneo Rojters.

U izveštaju Centra se navodi da bi razvoj situacije eventualno mogao da bude drugačiji, ukoliko bi došlo do mutacije virusa H1N1 i on postao zarazniji nego dosad.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je u februaru procenila da je još rano reći kako je vrhunac pandemije prošao, ali da će za nekoliko nedelja ponovo razmotriti to pitanje.

Budući da zasad nema indicija da se virus H1N1 bitnije promenio, ECDC prognozira da se i tokom zome 2010/11.može očekivati sličan procenat smrtnih slučajeva među obolelima od novog gripa, ali da će broj obolelih biti znatno manji zbog toga što su mnogi stanovnici Evrope već ranije bili zaraženi ili su vakcinisani.

ECDC i dalje savetuje građane EU da se vakcinišu protiv pandemijskog gripa.

SZO saopštava da je u svetu dosad protiv svinjskog gripa vakcinisano preko 300 miliona ljudi, a da se vakcina pokazala izuzetno bezbednom i efikasnom u 70 do 75 odsto slučajeva.
Pogledaj vesti o: H1N1

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.