SZO: Kraj pandemije gripa

Izvor: Press, 10.Avg.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Kraj pandemije gripa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je juče kraj pandemije novog virusa gripa A (H1N1). Direktorka SZO Margaret Čen izjavila je da je mišljenje Odbora za grip te organizacije da je pandemija „uglavnom prošla", upozoravajući da zemlje treba da obrate pažnju na neuobičajene tokove infekcije virusom i mutacije koje bi postojeće vakcine i lekove učinile nedelotvornim.Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << srpske Radne grupe za pandemiju dr Predrag Kon rekao je za Press da je ovo dobra vest, ali da ne znači da se svinjski grip izgubio, već da je prešao u sezonski i da će i kao takav biti dominantniji u odnosu na druge viruse.
- To govori da taj virus ima umanjen potencijal i da ćemo mi imati takozvani novi sezonski grip. Ovo bi praktično značilo da je on pokazao slično ponašanje kao virus iz 1957. godine koji se samo jedne sezone pojavio u pandemijskom obliku - objašnjava je dr Kon.
Prema njegovim rečima, i kao sezonski, A (H1N1) virus neće imati promenjene karakteristike.
- On i dalje napada mlađu populaciju, i dalje pokazuje sposobnost da izazove teško oboljenje kod potpuno zdravih ljudi. Takođe, on pokazuje dominantnost i upravo zato se građanima preporučuje vakcinacija od 1. septembra  - rekao je dr Kon.
SZO je saopštila da je od svinjskog gripa u svetu umrlo 18.449 ljudi. U Srbiji je, prema procenama epidemiologa, novi virus prebolelo od 750.000 do 1.000.000 osoba. On je od 24. juna 2009. do 20. aprila 2010. laboratorijski potvrđen kod 706 osoba, od kojih je umrlo 137, među kojima i 10 trudnica.  
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.