SZO: Jedna doza vakcine dovoljna

Izvor: S media, 12.Okt.2009, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Jedna doza vakcine dovoljna

Jedna doza vakcine protiv novog gripa A-H1N1 pruža sasvim dovoljnu zaštitu od te bolesti, izjavila šefica istraživačkog tima Svetske zdravstvene organizacije koji radi na izradi vakcina Mari-Pol Kini.

"Svi podaci koje imamo pokazuju da je jedna doza sasvim dovoljna", izjavila Kini novinarima u sedištu SZO u Ženevi.

Prvobitno se smatralo da će >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za potpunu zaštitu od novog gripa biti potrebne dve doze vakcine, ali je Kini objasnila da je vakcina koja je razvijena snažnija nego što se očekivalo.

Kao rezultat ovoga, vakcina će biti dostupna mnogo većem broju ljudi nego što se prvobitno mislilo, naglasila je ona.

Kini je najavila da će STO za oko stotinu zemalja sa niskim ili srednjim prihodima donirati vakcine kako bi se od virusa što pre zaštitili tamošnji zdravstveni radnici. To se smatra preduslovom za uspešnu opštu imunizaciju.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.