Raste broj obolelih od novog gripa

Izvor: RTS, 27.Jul.2009, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj obolelih od novog gripa

U Srbiji potvrđeno 115 slučajeva oboljevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A H1N1. Najviše obolelih protekle nedelje registrovano u Velikoj Britaniji. Procenat smrtnosti manji od prvih predviđanja. Prvi slučaj novog gripa na Kosovu.

Sa 500 preminulih Južna Amerika je najteže pogođena gripom. Na spisku ugroženih država su i SAD sa 263 preminula. U Japanu nije registrovan nijedan smrtni slučaj, ali ima 4.462 zaražena.

U Africi je trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najmanje zaraženih, mada stručnjaci očekuju pandemiju i na tom kontinentu gde ima najviše obolelih od HIV-a. Od 163 osobe, u Egiptu je umrlo 27. U toj zemlji je zaklano 200.000 svinja.

U svetu se priprema vakcinacija i uvode druge mere za suzbijanje novog gripa.

Potvrđen prvi slučaj zaraze virusom novog gripa H1N1 na Kosovu, Ministarstvo zdravlja Kosova.

"Od virusa novog gripa oboleo dečak od devet godina, koji je na Kosovo došao iz Engleske", rekao je ministar Aljuš Gaši.

Ministarstvo zdravlja Kosova preduzelo je neophodne mere za lečenje dečaka koji je smešten na Infektivnoj klinici Kliničko-bolničkog centra Priština.

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da je u Srbiji do danas potvrćeno 115 slučajeva oboljevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A H1N1.

Među obolelima je 67 osoba koje su boravile na "Egzitu". Od toga su 52 državljanina Srbije, 11 Velike Britanije, dva Kanade i po jedan Makedonije i Holandije.

Ostalih šest potvrđenih slučajeva oboljevanja su učesnici Univerzijade iz Australije, Argentine, Ugande, Zambije i Francuske. Kontakti obolelih osoba su pod zdravstvenim nadzorom.

Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Sombora, Srbobrana, Niša, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Loznice, Kraljeva, Kikinde, Čačka i Ćuprije.

Prema mišljenju epidemiologa, pandemijski talas novog gripa očekuje se na jesen kada će, za dva do tri meseca, oboleti dva do tri miliona ljudi. U bolnice će, prema prognozama, biti potrebno smestiti 20 do 25 hiljada ljudi.

Letnje vreme ne pogoduje širenju vrusa, ali se takvo stanje ne može očekivati tokom jesenjih i zimskih meseci, kada bi mere zaštite mogle biti i zatvaranje obrazovnih ustanova, bioskopa i pozorišta, kao i zabrana javnih okupljanja.

Oboleli u Evropi

U Evropi su do 27. jula prijavljena 20.852 obolela sa 35 smrtnih ishoda - 30 u Velikoj Britaniji, četiri u Španiji i jedan u Mađarskoj.

Najveći broj prijavljenih slučajeva u prethodnoj nedelji registrovan je u Velikoj Britaniji, gde trenutno ima 11.159 obolelih.

Najnovija istraživanja pokazuju da se smrtnost od gripa izazvanog novim tipom virusa A H1N1 kreće između 0,06 odsto i 0,0004 odsto, za razliku od ranije procenjene smrtnosti u Meksiku od 0,4 odsto, što je povezano sa oboljevanjem mlađih ljudi i primenom uspešne terapije kod težih slučajeva bolesti.

Saveti lekara

Što češće pranje ruku sapunom.

Upotreba vlažnih maramica i sredstava za dezinfekciju ruku.

Izbegavanje rukovanja i ljubljenja.

Isključivo jednokratna upotreba maramice za nos.

Aktivno praćenje zdravstvenog stanja, pre svega nakon puta u zemlje u kojima je zabeležen grip.

Ukoliko nije neophodno, odložiti putovanje.
Pogledaj vesti o: H1N1

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.