Rajan: Pandemija gripa izvesna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajan: Pandemija gripa izvesna

ŽENEVA - Zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Majkl Rajan izjavio je danas da za sada nema postojanog širenja virusa H1N1 izvan Severne Amerike, ali je ocenio da je ipak pandemija izvesna.

Rajan, šef odeljenja SZO za upozoravanje u slučaju pandemije, rekao je da je verovatno da će nivo opasnosti od pandemije biti podignut na najviši, šesti nivo, preneo je Rojters. SZO je u sredu podigla nivo opasnosti od pandemije gripa na peti stepen.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Nemamo dokaze o postojanom širenju van Severne Amerike. Još uvek smo na petom nivou. Trenutno smatram da je pandemija izvesna, jer vidimo da se bolest širi", rekao je Rajan na konferenciji za novinare u Ženevi.

On je naveo da bi trebalo da očekujemo šesti nivo, ali i da se "moramo nadati da do toga neće doći".

Prema Rajanovim rečima, SZO će najsiromašnijim zemljama poslati više od dva miliona doza antivirusnih lekova kako bi im pomogla da se pripreme za širenje virusa, koji bi osobe zaražene HIV virusom izložio velikom riziku.

Rajan je kazao da SZO ne planira da otkaže ili odloži godišnji sastanak Svetske zdravstvene skupštine u Ženevi, na kome ovog meseca treba da se okupe ministri zdravlja i drugi svetski zvaničnici.

Istovremeno, SAD su potvrdile 160 slučaja zaraženih virusom H1N1 u 21 državi, saopštio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Prethodnog dana u Americi je potvrđen 141 slučaj u 19 država.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.