Prve vakcine stižu do 8. decembra

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, 13.Nov.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prve vakcine stižu do 8. decembra

U „Jugohemiji” tvrde da su kvalitet cepiva potvrdile dve najpriznatije svetske institucije za kvalitet i ispravnost lekova

Republički zavod za zdravstveno osiguranje potpisao je juče sa švajcarskom kompanijom „Novartis” ugovor o nabavci vakcina protiv virusa H1N1, saopštio je RZZO. „Politici” je stigao i dopis iz „Jugohemije”, gde se kaže da je ugovor potpisan između Republičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zavoda za zdravstveno osiguranje i „Jugohemije farmacije” o nabavci i isporuci tri miliona doza vakcina protiv pandemijskog gripa, švajcarskog proizvođača „Novartis”.

Predstavnici zavoda su ugovor potpisali po preporuci Vlade Srbije, koja je usvojila informaciju o sprovedenom postupku. Prema ugovoru, kompanija „Novartis” je dužna da, u roku od 25 dana, isporuči prvu količinu od 500.000 doza vakcina, a farmaceutska kuća je dala obećanje da će učiniti sve da vakcine isporuči pre ugovorenog roka. Dakle, prva cepiva bi trebalo da stignu na naše tržiše najkasnije do 8. decembra, a naredne isporuke zakazane su za 31. januar, 28. februar i 20. mart iduće godine.

– Prateći dešavanja u svetu i najavu pandemije novog gripa, još pre više meseci „Jugohemija farmacija” je samoinicijativno započela aktivnosti za nabavku vakcine. Postojali su pokušaji da se i sa drugim proizvođačima, za potrebe stanovništva Srbije, obezbedi blagovremena nabavka vakcina. „Novartis” je jedini izrazio spremnost da ispuni sve zahteve nadležnih institucija i da u potrebnom roku isporuči vakcinu – objašnjeno je u saopštenju „Jugohemije”.

– Građani Srbiji dobiće vakcinu čiji su kvalitet potvrdile dve najpriznatije svetske institucije za kvalitet i ispravnost lekova, američke i evropske agencije za sertifikaciju lekova – Evropska medicinska agencija i Agencija za hranu i lekove – istakao je Vladimir Gravara, direktor „Jugohemije farmacije”.

Vakcina će biti besplatna za 915.000 građana, a ostatak stanovništva moraće da je plati u okviru participacije. Branislav Tiodorović, zamenik predsednika Radne grupe za praćenje pandemije novog gripa, rekao je juče da je u Srbiji preminula još jedna osoba od komplikacija izazvanih virusom H1N1 i da je potvrđeno još 13 slučajeva obolelih od novog gripa, od čega su četiri slučaja u Beogradu.

– Do sada je u našoj zemlji registrovano 279 obolelih od novog gripa, devet je preminulo. Hispitalizovano je 502 osobe, 19 pacijenata je priključeno na respiratore, od kojih je 12 u teškom stanju. Najveći procenat, 38 odsto obolelih, uzrasta je od sedam do 19 godina. Verujemo da je ovaj talas gripa na izmaku, ali nas do Nove godine očekuje još jedan talas obolevanja. Strahujemo da nas najteži oblik epidemije očekuje krajem februara sledeće godine – istakao je Tiodorović na sednici beogradskog Štaba civilne zaštite.

Danijela Davidov-Kesar

-----------------------------------------------------------

Osporena veza između cepiva i nervnog oboljenja

Rozlin Bašlo, francuska ministarka zdravlja, osporila je juče vezu između vakcine protiv virusa H1N1 i pojave sindroma perifernog nervnog sistema. U Francuskoj je juče registrovan, posle primanja vakcine protiv novog gripa, mogući slučaj retke bolesti perifernog nervnog sistema. Vakcinacija stanovništva protiv novog gripa juče je počela u Francuskoj, cepivo je besplatno i nije obavezno. Rozlin Bašlo se pred kamerama vakcinisala da bi dala primer, a najavljeno je da će to učiniti uskoro i predsednik ove zemlje Nikola Sarkozi.

Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) saopštili su juče da antivirusni lekovi mogu da spreče teži oblik pandemijskog gripa kod već obolelih trudnica, male dece i osoba sa hroničnim zdravstvenim problemima.

– Kod rizičnih slučajeva, da bi se sprečila pojava težeg oblika bolesti, antivirusni lekovi moraju da se daju u ranoj fazi – rekla je Niki Šindo iz globalnog programa za grip SZO-a, a preneo Rojters.

Profesor dr Dragana Jovanović iz Instituta za plućne bolesti i tuberkulozu kaže da je Britanski nacionalni zdravstveni servis dao preporuke da se od novog gripa vakcinišu svi građani kojima se preporučuje i cepivo protiv sezonskog virusa.

– Za sada nema preporuka da treba da se vakcinišu zdrava deca. Treba imati na umu, kako se navodi na sajtu Britanskog nacionalnog zdravstvenog servisa, da vakcina ne štiti 100 odsto od novog virusa, već 70 do 80 odsto – dodala je dr Jovanović.

-----------------------------------------------------------

Nastava u školama počinje u ponedeljak

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je juče da će nastava u osnovnim i srednjim školama u Srbiji posle produženog raspusta zbog epidemije novog gripa početi u ponedeljak, 16. novembra. „Nastava će se odvijati u punom obimu, a svi izgubljeni dani biće nadoknađeni”, rekao je Obradović.

On je dodao da će se odluke o odvijanju nastave donositi u skladu sa epidemiološkom situacijom i da će o tome zajedničku odluku donositi epidemiolozi i lokalne vlasti.

Obradović je objasnio da postoji mogućnost da se u narednim mesecima u nekim školama razboli veći broj učenika od novog i sezonskog gripa i da se zbog toga privremeno obustavi nastava.

Beta

[objavljeno: 14/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.