Prva žrtva novog gripa u Srbiji

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 21.Okt.2009, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva žrtva novog gripa u Srbiji

Kragujevac, Beograd -- Pacijentkinja iz okoline Kraljeva, zaražena novim gripom H1N1, preminula je u Urgentnom centru u Kragujevcu, izjavili su dežurni lekari tog centra.

Načelnik Infektivne klinike Zoran Todorović je rekao da je ona preminula u 14:10 posle teškog toka bolesti i pored svih preduzetih mera i terapija. B.Đ. je primljena u kragujevački Klinički centar 5. oktobra, gde je potvrđeno da boluje od novog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gripa i smeštena je u posebno odeljenje Urgetnog centra, gde je bila priključena na aparate za veštačko disanje.

Pacijentkinja se, prema pisanju beogradske štampe, prvi put lekarima javila 29. septembra.

Tada joj je preporučeno bolničko lečenje, ali je ona, kako piše štampa, odbila, zbog privatnih obaveza.

Član radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje virusa novog gripa H1N1 Branislav Tiodorović izjavio je povodom smrti pacijentkinje iz okoline Kraljeva, da se novi grip mora shvatiti ozbiljno i da je neophodno poštovati savete lekara.

"Ovo je prvi slučaj smrti od virusa novog gripa u Srbiji, a u nekim zemljama u okruženju bilo ih je nekoliko", kazao je epidemiolog.

"Moramo biti svesni da je u pitanju ozbiljan virus, ali nema nikakvog opravdanja za paniku", rekao je Tiodorović za B92.

"Moram da poručim građanima – vaše zdravlje je u vašim rukama, ali slušajte svoje lekare, one koji vas upućuju u bolnicu. Nema ničeg važnijeg od vašeg zdravlja i vašeg života”, naveo je on.

Tiodorović je rekao da je uveren da "do smrtnog ishoda ne bi došlo da je pacijentkinja na bolničko lečenje otišla na vreme".

"Jedan život jeste važan, i svima nama najvažniji, ali moram reći da mi nemamo takvu situaciju da bi trebalo strahovati da će ovakvih slučajeva biti mnogo i da će ih biti baš sad u ovom trenutku, jer dominiraju lakši slučajevi i u ovom delu Evrope i u jugoistočnoj Evropi su oni dominantni", rekao je Tiodorović.

Lekar kragujevačkog Urgentnog centra Vladeta Nedeljković izjavio je da će na zahtev konzilijuma lekara koji su lečili preminulu pacijentkinju biti urađena obdukcija, koja bi trebalo da bude praktični pokazatelj uticaja virusa H1N1 na ljudski organizam.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.