Prošla epidemija gripa ?

Izvor: Glas javnosti, Beta, 12.Feb.2010, 07:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prošla epidemija gripa ?

BEOGRAD - Od početka 2010. godine intenzitet kliničke aktivnosti virusa novog gripa je ispod epidemijskog praga, što je 100 obolelih na 100.000 stanovnika, ali se epidemiološka situacija i dalje procenjuje kao nesigurna, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" na svom sajtu.

Razlog za tu procenu je činjenica da je virus A H1N1 i dalje prisutan na teritoriji Srbije i to što je 90 odsto populacije osetljivo i to može dovesti do naglog pogoršanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << epidemiološke situacije.

Procenjuje se, naime, da je dosad od novog gripa u Srbiji obolelo najmanje 6,2 odsto ukupne populacije, a da je ukupno nakon bolesti, asimptomatske infekcije ili vakcinacije imuno najmanje 750.000 do milion osoba.

Nakon pada aktivnosti virusa krajem 2009. i početkom 2010. godine, u poslednje tri nedelje aktivnost virusa novog gripa je stabilna.

Protiv novog virusa gripa vakcinisane su, zaključno sa 10. februarom, 152.653 osobe. Od kraja januara dnevno se vakciniše nekoliko stotina građana.

Prema podacima sa sajta "Batuta", od posledica gripa umrla je 81 osoba, a poslednji smrtni slučaj je registrovan 28. januara. U međuvremenu je, međutim, 8. februara saopšteno da je u Nišu od posledica gripa preminula porodilja.

Na bolničkom lečenju 10. februara bilo je 100 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih su pet na respiratoru.

Epidemija gripa na teritoriji Srbije proglašena je pre tačno tri meseca - 11. novembra 2009. godine, nakon što su prijavljene epidemije u više okruga, gradova i u gradu Beogradu.
Pogledaj vesti o: H1N1

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.