Predsednik Kolumbije oboleo od novog gripa

Izvor: RTS, 31.Avg.2009, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Kolumbije oboleo od novog gripa

Alvaro Uribe, predsednik Kolumbije zaražen je virusom novog gripa. Kolumbijski zvaničnici nastoje da kontaktiraju sve lidere koji su na samitu u Argentini bili u dodiru sa Uribeom.

Portparol vlade Kolumbije Sesar Velaskes potvrdio je da je predsednik te države, Alvaro Uribe, oboleo od nove vrste gripa tipa A (H1N1).

Lekari su mu propisali terapiju a on je nastavio da radi iz svoje rezidencije, rekao je Velaskes i dodao da "predsednik obavlja posao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pomoću telefona i interneta".

Konzervativni predsednik Kolumbije i ključni saveznik Vašingtona u Južnoj Americi, učestvovao je u petak u Argentini na sastanku lidera regiona. Nakon skupa, počeo je da oseća simptome gripa kao što su povišena temperatura, glavobolja i probadanje u krstima, dodao je Velaskes.

Političarima s kojima je Uribe kontaktirao na skupu, skrenuta je pažnja na njegovu infekciju, dodao je portparol. Kolumbijski zvaničnici nastoje da kontaktiraju sve lidere i zvaničnike koji su na samitu u Argentini bili u dodiru sa Uribeom.

Kolumbijski ministar za socijalnu zaštitu Dijego Palasio izjavio je da se pedesetsedmogodišnji Uribe ne smatra pacijentom visokog rizika i da je tok njegove bolesti "zadovoljavajući".

Predsednik Kostarike Oskar Arijas je prvi šef države za kojeg se zna da je oboleo od novog gripa. Ranije ovog meseca, on se uspešno oporavio i vratio se normalnom životu pošto je lečen oko nedelju dana, navela je britanska agencija.

Otkako se u aprilu ove godine pojavio u Meksiku i SAD, novi grip se brzo raširio širom sveta, a Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju gripa u junu, upozorivši da bi njime moglo da bude zaraženo na stotine miliona ljudi.

Prema podacima ministarstva socijalne zaštite, u Kolumbiji je do sada registrovan 621 slučaj novog gripa, uključujući i 29 ljudi koji su podlegli toj bolesti.
Pogledaj vesti o: H1N1

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.