Peta žrtva H1N1

Izvor: Politika, Beta, 07.Nov.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peta žrtva H1N1

Proglašenje epidemije, zatvaranje obdaništa i zabrani masovnih okupljanja, očekuje se naredne sedmice, rekao je juče dr Predrag Kon

Epidemiološka situacija u Srbiji i dalje se pogoršava i moguće je da sledeće nedelje bude doneta odluka o proglašenju epidemije u zemlji, zatvaranju obdaništa i zabrani masovnih okupljanja, rekao je juče za „Politiku” dr Predrag Kon, predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije novog gripa.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << njegovim rečima, detalje o mogućim merama posebna radna grupa razmatraće u utorak, 10. novembra.

– Epidemiološka situacija je nepovoljna i dalje se pogoršava. Postoji sad još jedna prijava epidemije iz Južnobačkog okruga, a u ponedeljak, 9. novembra, biće prikupljeni svi podaci s teritorije Beograda. Ukoliko u Beogradu bude prijavljena epidemija onda će epidemija biti široko rasprostranjena u Srbiji. Upravo su to uslovi zbog kojih bi Institut za javno zdravlje, koji sakuplja podatke s teritorije Srbije mogao da predloži ministru zdravlja da se proglasi epidemija od posebnog epidemiološkog značaja. To znači da se moraju planirati određene mere, prvenstvena i najznačajnija je mera vanredne vakcinacije, ali zatim postoje još mere zabrane javnog okupljanja koje će se za sada odnositi na predškolske ustanove, ali i na druge javne manifestacije – istakao je Kon.

On je naglasio i da je u stalnom kontaktu s ministrima zdravlja i prosvete Tomicom Milosavljeviće i Žarkom Obradovićem i razmatra se „da eventualno bude preventivnog produženja odsustva ili preventivnog zatvaranja ustanova”.

– Javnost ne treba da bude iznenađena tim merama jer su one najavljivane još od maja kada je formirano Koordinaciono telo Vlade Srbije za praćenje pandemije. Bez obzira što se proglašenje (epidemije) može očekivati tokom naredne nedelje, mere neće možda sve biti istovremeno saopštene, nego će sukcesivno biti primenjivane u zavisnosti od situacije. Veoma je važno da mere budu racionalne i jer prevremene mere mogu takođe da izazovu štetu – naglasio je dr Kon.

Prema rečima našeg sagovornika, prilikom predlaganja bilo kakve mere, veoma ozbiljno će biti razmatrani i indirektni troškovi. – Na prvom mestu je čuvanje zdravlja stanovništva i stvaranje uslova, kao što je najvažnije da preventivna mera, a to je vakcinacija, bude sprovedena pre nego što bude veći broj obolelih – dodao je Kon.

Prema rečima našeg sagovornika, zatvaranja ustanova na sedam dana bilo bi dovoljno da bi se zaustavilo širenje u nekom kolektivu jer je to najduže vreme inkubacije. – Međutim, posle toga, kad se kolektiv ponovo otvara, onda u njega mogu da ulaze samo oni koji su potpuno zdravi. Tada mora biti obezbeđena rigorozna kontrola ponovnog formiranja kolektiva – naglasio je dr Kon.

Stariji muškarac koji je preminuo na niškoj Infektivnoj klinici bio je zaražen virusom H1N1 i to je peta osoba u Srbiji koja je preminula od posledica novog gripa, potvrdio je za „Politiku” Branislav Tiodorović, član Radne grupe za pandemiju.

Inače, na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra u Nišu leže 22 pacijenta sa simptomima novog gripa, reko je juče za „Politiku" direktor te zdravstvene ustanove dr Žarko Ranković, a javlja dopisnik „Politike” Toma Todorović.

– Mladić iz Vranja, za koga je laboratorijski potvrđeno da boluje od novog gripa, zadržan je u intenzivnoj nezi i reč je o ozbiljnom bolesniku, dok je jedna žena iz intenzivne nege prebačena na odeljenje klinike posle uočljivog poboljšanja njenog zdravstvenog stanja – rekao je dr Ranković.

U Pčinjskom okrugu, povodom sve većeg broja obolelih osoba, organizovan je sastanak čelnika pojedinih opština. Ali, kako kažeBudimir Mihajlović, načelnik Pčinjskog okruga, neki od njih se nisu odazvali, javlja naš dopisnik Aleksandar Davinić.

– Iznenađen sam nedolaskom čelnika iz Preševa i Bujanovca na ovaj veoma važan sastanak za zdravlje ljudi. Ipak, štab zadužen za pandemiju je uradio operativan plan i za ove opštine – kaže Mihajlović.

Prvi čovek Preševa Ragmi Mustafa se ovim povodom oglasio rekavši da uz grip postoje i drugi prioriteti koji ne trpe odlaganje, ali da nadležne službe u opštini prate stanje sa gripom i da će reagovati. Međutim, kako kažu u štabu za praćenje situacije s novim gripom preduzete su sve mere kako bi se na vreme reagovalo.

I u Valjevu je juče stigao novi grip, na infektivnom odeljenju bolnice u Valjevu primljena tri pacijenta sa simptomima novog gripa H1N1, navedeno je u saopštenju ovdašnjeg Zdravstvenog centra. Reč je o dvoje trinaestogodišnjaka i ženi staroj 53 godine čije zdravstveno stanje je stabilno i bez uočenih komplikacija, javlja dopisnik „Politike” Budo Novović.

G. B.

-----------------------------------------------------------

Milosavljević: Pobedićemo novi grip

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je juče da će Srbija pobediti virus tipa H1N1 i ponovio da nema razloga za paniku.

– Naša država čini sve, temeljno i ozbiljno, da pobedi virus H1N1, a to će se i dogoditi. Već dve godine pripremamo se za ovakvu situaciju i danas imamo dovoljno edukovanih lekara, koji imaju hrabrosti i strpljenja da pomognu svakom pacijentu. Solidarnost i poverenje najpotrebniji su u vreme epidemija i te osobine moramo imati – izjavio je srpski ministar zdravlja u toku obilaska zdravstvenih ustanova u Beogradu, gde se upoznao s merama i planovima za zbrinjavanje pacijenata obolelih od novog gripa.

On je naglasio da je svaka epidemija veliki izazov za zemlju i društvo i istakao da, što se tiče naše zemlje, nema razloga za paniku.

U pratnji Dragan Đilasa, gradonačelnika Beograda, Zorana Blagojevića, gradskog sekretara za zdravstvo, i Branislava Lazića, direktora Hitne pomoći i kordinatora tima za borbu protiv novog gripa na nivou Beograda, Milosavljević je obišao kliničko-bolničke centre „Zemun”, „Bežanijska kosa”, „Dr Dragiša Mišović”, „Zvezdara” i Dom zdravlja „Savski venac”.

U razgovoru s direktorima zdravstvenih ustanova, Milosavljević i Đilas uverili su se da su preduzete sve potrebne mere za sprečavanje širenja epidemije i efikasno lečenja pacijenata. Obezbeđeni su posebni ulazi za pacijente za koje se sumnja da su zaraženi ovom bolešću, za njih postoje posebne čekaonice i ordinacije, ali i izolovane bolesničke sobe. Potvrđeno je da sve ustanove imaju neophodne lekove, kao i dovoljan broj respiratora za teže slučajeve.

Gradonačelnik Đilas je istakao da je Beograd spreman za epidemiju novog gripa, da postoje kapaciteti za zbrinjavanje svih obolelih, kao i da će se iz gradskog budžeta, ukoliko bude potrebno, finansirati nabavka novih respiratora i svih neophodnih lekova.

Beogradski gradski sekretar za zdravstvo podsetio je da su lekari u domovima zdravlja „prva adresa” na koju oboleli građani treba da se jave.

A Branislav Lazić, koordinator tima za borbu protiv novog gripa na nivou Beograda, istakao je da je osnovano 16 kriznih štabova u gradskim opštinama i da je napravljen akcioni plan za slučaj epidemije novog gripa.

B. R.

[objavljeno: 08/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.