Izvor: Politika, 30.Jun.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekuje se širenje novog gripa

Kada je reč o novom soju virusa gripa A H1N1, epidemiološka situacija u Srbiji je ocenjena kao nesigurna, što znači da se očekuje širenje bolesti, izjavio je juče za „Politiku”, šef radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije, dr Predrag Kon. Epidemiolozi u ovom času ne znaju kojom će brzinom rasti broj novoobolelih.

Za sada Srbija ima 11 laboratorijski potvrđenih slučajeva. Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zdravlja Tomica Milosavljević objasnio je da se od ovih 11 pacijenata petoro smatra izlečenim, dok se od preostalih šestoro, troje nalazi na kućnom lečenju, a ostali su smešteni u bolničkim ustanovama i stabilnog su zdravstvenog stanja.

Slučaj petogodišnjeg deteta, u čijoj su porodici ranije već oboleli majka i dvoipogodišnja devojčica, vodi se kao verovatan, jer je zbog tipičnih simptoma ovom detetu antivirusni lek dat odmah, pa uzimanje brisa i laboratorijska potvrda više nemaju smisla, ali za epidemiologe je praktično ovo 12. slučaj novog gripa u Srbiji.

Na aerodromima i graničnim prelazima putnike će od narednih dana čekati novi plakati, odlučili su juče članovi Radne grupe. Biće to zapravo lifleti sa informacijama koje dobijaju i učesnici Univerzijade, ali i plakati sa brojevima telefona epidemioloških službi na koje putnici iz inostranstva treba da se jave u slučaju pojave simptoma.

Broj obolelih u Crnoj Gori povećan je na šest laboratorijski potvrđenih slučajeva, a za još tri osobe čeka se nalaz sa beogradskog Instituta „Torlak”. Međutim, dr Kon smatra da se epidemiološka situacija u Crnoj Gori ne posmatra sa većim stepenom pažnje, već se uobičajeno prati kao i bilo koja druga zemlja.

Dr Kon je ponovio da u Srbiji za sada nema lokalne transmisije, odnosno prenošenja virusa između najmanje pet osoba koje nisu ni na koji način povezane, što je kriterijum koji je za evropske zemlje stigao iz Stokholma, sedišta Svetske zdravstvene organizacije za zarazne bolesti za Evropu.

– Najkasnije do prvih jesenjih dana, prema planu aktivnosti za slučaj pandemije, biće izabrano oko sto lekara u celoj Srbiji, koji će uzimati briseve od sumnjivih slučajeva, jer epidemiolozi, sada je sve izvesnije, neće stizati do svakog potencijalnog slučaja. Oni će proći posebnu obuku, a najlogičnije je da budu izabrani među pedijatrima i lekarima opšte prakse. Očekujemo i uključivanje vojnih kolektiva – kazao nam je dr Kon.

Odluke o zatvaranju škola u slučaju pojave velikog broja obolelih, prema rečima šefa Radne grupe za pandemiju ne mogu se već sada donositi, ali kako kaže dr Kon nije prerano misliti o tome.

– To će biti „tvrde”, ali neophodne odluke, koje će zahtevati veliku koordinaciju sa školama, jer u svim epidemijama škole su generatori epidemije. Mi smo dužni da o tome već sada razmišljamo, da podignemo pažnju prosvete, ali i građana – da nijedan đak sa temperaturom ne dođe u školu. Naravno, brzinu odluke da se škole zatvore diktiraće konkretne okolnosti. Podsećam vas, to su bile glavne mere za sprečavanje širenja epidemije u Meksiku, pa zatim i Hongkongu, a škole je na nekoliko dana zatvorila i Australija, pa je zatim povukla odluku – kaže dr Kon.

O. Popović

[objavljeno: 01/07/2009]
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.