Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 03:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi grip u Crnoj Gori

Crnogorsko Ministarstvo zdravlja potvrdilo da je registrovan prvi slučaj novog gripa H1N1. Zaraženi mladić doputovao iz SAD i smešten na Infektivnoj klinici Kliničkog centra u Podgorici.

U Crnoj Gori je potvrđen slučaj gripa A (H1N1), kod studenta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je iz SAD doputovao u Crnu Goru, potvrdilo je crnogorsko Ministarstvo zdravlja.

Član Radne grupe za pandemiju u Srbiji, profesor Branislav Tiodorović, potvrdio je za RTS da je oboleli mladić sleteo prekjuče na beogradski aerodrom, da je bio u kontaktu sa pet osoba kod kojih je odmah urađeno epidemiološko ispitivanje. Rezultati su negativni, što znači da do sada nema potvrde da su zaraženi, ali ostaju pod nadzorom.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović rekao je na konferenciji za novinare da je oboleli student izolovan u Infektivnoj klinici u Podogrici, da je njegovo stanje stabilno i da se očekuje izlečenje.

Mladić se od juče nalazi na Infektivnoj klinici, a potvrda da je reč o virusu H1N1 dobijena je iz beogradskog Instituta "Torlak", gde su obavljene analize.

Crnogorski student studira u američkoj državi Njujork, doputovao je u Podgoricu preko Minhena a po dolasku u Crnu Goru kod njega su se javili prvi simptomi novog gripa.

Ministar Radunović je objasnio da su ekipe Instituta za javno zdravlje i higijensko epidemioloiška služba uradili ispitivanje i nadzor nad osobama sa kojima je mladić bio u kontaktu u Podgorici i Baru.

Te osobe se nalaze pod punim nadzorom higijensko-epidemiološke službe u Podgorici i Baru i u  stalnom su kontaktu sa epidemiolozima i izabranim lekarima, objasnio je on, navodeći da će i one dobiti lek "tamiflu" kao i oboleli mladić.

Radunović je rekao i da su putnici koji su se u avionu nalazi tri mesta ispred i iza obolelog mladića "pod pažnjom higijensko-epidemiološke službe", kao i da im je sugerisano da se u narednih pet dana distanciraju od javnosti.

Ministar Radunović je rekao da Crna Gora ima dovoljno leka "tamiflu" koji je, kako je rekao, efikasan kod lečenja novog virusa ukoliko se primeni u prvih 48 sati od infekcije.

Prema rečima crnogorskog ministra zdravlja nova vakcina protiv novog virusa nije naručena ali su pregovori u toku.

Sanitarna inspekcija i Ministarstvo zdravlja Crne Gore su od 11. juna, kada je proglašena pandemija novog gripa u svetu, pojačali nadzor na graničnim prelazima zbog opasnosti od pojave virusa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.