Novi grip se širi

Izvor: Politika, 28.Jun.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi grip se širi

U Srbiji registrovana deseta osoba sa virusom tipa A H1N1. – Onoga trenutka kada bude pet osoba zaraženo ovim virusom u našoj zemlji biće proglašena lokalna transmisija – kaže dr Branislav Tiodorović, član Radne grupe za borbu protiv pandemije

U Srbiji je registrovano još pet slučajeva novog gripa tipa A H1N1, čime je ukupan broj zaraženih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << povećan na deset, a novoobolele osobe su iz Beograda, Novog Sada i Niša.

Profesor dr Branislav Tiodorović, član Radne grupe za borbu protiv pandemije, kaže da se tri osobe nalaze na bolničkom lečenju, u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a ostalih sedam je u kućnoj izolaciji, odnosno propisana im je terapija i leče se u svom domu.

– Osmoro obolelih od gripa zarazilo se u inostranstvu, a dva slučaja zaraženih virus je dobilo u našoj zemlji od druge osobe koja je prethodno boravila u inostranstvu. Onoga trenutka kada u našoj zemlji bude evidentirano pet osoba koje su zaražene virusom biće proglašena lokalna transmisija, kako je i predviđeno pravilima Svetske zdravstvene organizacije. To praktično znači povećane mere bezbednosti. Takođe, u ovom trenutku precizan broj osoba koje su kontaktirale sa obolelima ne može se tačno proceniti jer to zavisi od socijalnih aktivnosti zaraženih. Za sada pratimo zdravstveno stanje skoro svih osoba za koje su oboleli naveli da su bile u kontaktu s njima, a Radna grupa nastavlja da radi na otkrivanju pojedinačnih slučajeva – objašnjava dr Tiodorović.

Prema njegovim rečima, narednih dana možemo očekivati pojedinačne slučajeve koji će se polako umnožavati i to će biti blagi talas pandemije

– Građani bi trebalo da se pridržavaju uputstava zdravstvenih vlasti, odnosno da održavaju ličnu higijenu i da prilikom kašljanja i kijanja koriste maramice i da provetravaju prostorije. Onog trenutka kada primete simptome treba da pozovu dežurnog epidemiologa koji će uraditi sve što je potrebno. Ukoliko su bili u kontaktu s nekim obolelim treba da znaju da je period inkubacije virusa tri dana, a period zaraženosti kada mogu preneti virus sedam dana. Na bolničkom lečenju zadržavaju se samo osobe s težim simptomima, kao što je upala pluća. A kućna izolacija podrazumeva sve mere predostrožnosti zaštite kao da je pacijent u bolnici – objašnjava dr Tiodorović.

Prema pisanju dopisnika „Politike ” iz Novog Sada Slavoljuba Živkovića, u Kliničkom centru Vojvodine, u Novom Sadu, potvrđena su prva dva slučaja novog gripa. Reč je o majci i detetu koji su doputovali iz Kanade, preko beogradskog aerodroma, i zbrinuti su na Klinici za infektivne bolesti. Istovremeno, pod stalnim lekarskim nadzorom nalaze se još dva člana porodice obolelih.

Dopisnik „Politike ” iz Niša Toma Todorović javlja da je u tom gradu, u Klinici za infektivne bolesti, smešten mladić, koji je doputovao kod rođaka iz Australije, a zaražen je virusom novog gripa. Trenutno je ovaj oboleli dvadesetdvogodišnjak u veoma dobrom zdravstvenom stanju, njegov organizam dobro reaguje na terapiju i već u utorak ili najkasnije u sredu biće upućen na kućno lečenje.

I u valjevsku bolnicu je, prema pisanju našeg dopisnika Buda Novovića, primljena devojčica stara dve i po godine zbog sumnje da je zaražena novim gripom tipa A H1N1. Brisevi obolele devojčice odmah su upućeni u Institut Torlak gde treba da se utvrdi da li je posredi virus novog gripa. U međuvremenu, lekari su stabilizovali temperaturu kod devojčice i ona se dobro oseća. Inače, devojčica je rodom iz Beograda a u Valjevo je s roditeljima došla u posetu rodbini.

U Beogradu je 24. juna registrovan prvi slučaj obolelog od novog gripa i taj pacijent se, iako je i dalje na Infektivnoj klinici u Beogradu, oseća veoma dobro i za nekoliko dana će biti pušten iz bolnice. Reč je o 29-godišnjem muškarcu iz Beograda koji je od 18. do 22. juna boravio u Argentini.

G. B.

[objavljeno: 29/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.