Novi grip odneo prve žrtve sezone

Izvor: B92, 29.Dec.2010, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi grip odneo prve žrtve sezone

Zagreb -- U Bugarskoj je registrovan prvi smrtni slučaj od virusa gripa H1N1, a potvrđena su još dva slučaja obolelih od tog virusa.

U Hrvatskoj je od istog virusa umro šezdesetogodišjak, a osamnaestogodišnjakinja je u bolnici.

Za sada je oko 50 zaraženih virusom H1N1, a najviše ih je u Zagrebu. Epidemiolozi kažu da se virus H1N1 nije promenio u odnosu na prošlu godinu kada je izazvao pandemiju, ali da se ne očekuje da će zaraza biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takvih razmera.

Virus H1N1 se vratio u Hrvatsku. Najžešće je napao Zagreb gde je potvrđen najveći broj od ukupno 50 zaraza u zemlji. Jedna se u klinici Fran Mihaljević tragično zakomplikovala.

"Epidemija se još nije razbuktala ali sve je veći broj u našoj ambulanti, imamo jedan smrtni slučaj koji je bio sredinom prošle nedelje. I jedan bolesnik koji je kod nas teže bolestan, koji je za sada stabilno i stanje mu se popravlja", kaže Vladimir Krajinović, infektolog u Klinici Fran Mihaljević.

Pacijent koji je umro imao je 60 godina, no H1N1 napda i mlađe pa se u Slavonskom brodu teže razbolio 18-godišnjak.

"Nalazi se na lečenju za reanimaciju, njegovo stanje je ozbiljno, ali je van životne opasnosti. I dalje se sprovode mere intenzivnog lečenja", kaže Đuro Miškić, zamenik direktora bolnice u Slavonskom Brodu.

Prošle je godine od komplikacija povezanih s svinjskom gripom preminulo 58 ljudi, dvostruko više nego od sezonske gripe. Iako još nema prognoza, pošto je H1N1 tek počeo da se širi, stručnjaci poručuju da ne treba paničiti.

"Ako se jave neki teži simptomi, smetnje disanja, nedostatak zraka, uz tu visoku temp, neki poremećaj svesti ili nešto tako onda bi se trebali javiti kod nas u bolnicu", kaže Krajinović.

U svim ostalim slučajevima reč je o gripi čiji će simptomi nestati za nekoliko dana.
Pogledaj vesti o: H1N1

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.