Nerado zavrću rukav

Izvor: Glas javnosti, 23.Dec.2009, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nerado zavrću rukav

BEOGRAD - Sudeći po broju prijavljenih za vakcinisanje u Skupštini Srbije, poslanici se definitivno ne plaše novog gripa. Od 250 predstavnika naroda za cepljenje protiv virusa H1N1 prijavilo se tek njih 60. Vakcinu su bojkotovali uglavnom predstavnici opozicije, uključujući i članove Odbora zdravlje i porodicu.

S druge strane, prvi u redu za vakcinu juče su bili poslanici G17 plus, čiji je stranački kolega Tomica Milosavljević, ministar zdravlja. Oni su zavrnuli >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << rukave još u 8,30. Nešto manje ažurni bili su predstavnici „penzionera“, a odmah iza njih došli su i malobrojni socijalisti, demokrate i članovi LDP Čedomira Jovanovića.

Smeta mu način nabavke

Lider DHSS Vladan Batić opravdao se da neće da primi cepivo zbog načina njegove nabavke.

- Da je vakcina nabavljena na normalan način kao što je to učinjeno u svetu, možda bih se vakcinisao - objašnjava Batić.

PUPS: Malo nas se vakcinisalo!

Dr Nikola Krpić, poslanik PUPS i član Odbora za zdravlje i porodicu, kaže za Glas javnosti da se mali broj poslanika odazvao vakcinaciji.

- Od 250 nas odlučilo je da se vakciniše samo 60. To je baš malo. Vakcina je sigurna zaštita u 90 odsto slučajeva. Čak i ako dobijemo grip znam da će simptomi da budu blagi. Što se tiče nuspojava, možda su samo reakcije na ubod malo jače u odnosu na sezonsku vakcinu - kaže dr Krpić.

Dakle, ispred skupštinske ambulante juče nije bilo gužve, a oni poslanici koji su rešili da se cepe, uglavnom su se krili od novinara.

Jelena Trivan, poslanica DS, ušla je u ambulantu sa dilemom da li može da se vakciniše protiv svinjskog gripa pošto je „pre mesec dana primila redovnu vakcinu“. Lekari su je razuverili odgovorivši pozitivno i počeli da je ispituju:

- Da li ste alergični na jaja, živinu i perje?

Ona je odrečno odmahnula glavom, a lekari nastavili:

- Jedino što možete da očekujete posle primanja vakcine je lokalna reakcija.

Možete da osetite bol, otok i crvenilo na mestu uboda. Ukoliko se pojavi nešto što nismo očekivali, odmah idite kod vašeg lekara - deklamovala je doktorka iz „poslaničke“ ambulante.

- Je l’ sada mogu - pitala je Jelena Trivan dok je zavrtala rukav i pružila ruku za ubod. Vrlo mirno je sve otrpela, ustala i otišla.

Potom je u ordinaciju je ušao i poslanik SPS Milisav Petronijević. On je odrečno odgovorio na pitanja o alergijama. Zatim su mu izmerili pritisak.

- Jedni kažu treba, jedni da ne treba da se vakcinišemo. Stvarno ne znam da li treba - rekao je Petronijević posle vakcinisanja, dok su mu graške znoja svetlucale po čelu.

- Ja sam ovo uradio zbog odgovornosti prema drugima, ali i prema sebi. Mi svakodnevno srećemo mnogo ljudi - objasnio je on i dodao da veruje lekarima.

Prema rečima lekarke, niko od poslanika nije ispoljavao strah, a nije bilo ni neželjenih reakcija.

Međutim, lekari iz Odbora za zdravlje i porodicu Narodne skupštine, nisu bili saglasni da se, pa makar i za primer građanima, vakcinišu. Predsednik tog odbora dr Paja Momčilov (SRS), rekao je za Glas javnosti da će da se vakciniše, ali da ga pozovemo danas da nam ispriča kako je bilo. NJegov kolega iz DSS dr Milan Dimitrijević negirao je da će da se cepi iz sasvim „nemedicinskih“ razloga.

- Neću da se vakcinišem zato što smatram da treba da bude više vakcina za narod. A, ne prvo poslanici da se zaštite - poručuje Dimitrijević.

Inače, među prvima rukav su zavrnule šefice poslaničkih grupa G17 plus i Za evropsku Srbiju Suzana Grubješić i Nada Kolundžija. Vakcinacija će biti obavljena i danas.

Da li nam je uopšte potrebna jedna ovakva skupština, kad i zaraznoj bolesti koja je odnela puno života pristupaju krajnje neozbiljno. Neka ih, birači će im reći šta misle kad dodje vreme...

Plase se oni novog gripa ali se vise plase vakcine jer ona ubija .
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.