Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 30.Apr.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema svinjskog gripa u Novom Sadu

Portparolka Kliničkog centra Vojvodina Gordana Umićević rekla je agenciji Beta da je utvrđeno da jedna žena koja se javila na preglede u Novom Sadu nije inficirana novim virusom gripa H1N1.

Gordana Umićević je kazala da se ta žena nedavno vratila sa puta u Teksas, gde je bilo slučajeva zaraze novim gripom, pa je želela da se testira.

Testovima je utvrđeno da žena (71) nije obolela od svinjskog gripa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji je odneo ljudske živote u Meksiku i SAD.

Pogledajte listu dežurnih epidemiologa u Srbiji

Ranije danas, ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da postoji sumnja da je jedna osoba u Novom Sadu inficirana virusom novog gripa H1N1. Nalazi krvi pacijentikinje su poslati na institut Torlak, rekao je Milosavljević prilikom posete Institutu za infektivne i tropske bolesti u Beogradu.

Ministar je ponovio da nema razloga za paniku građana, da nema restrikcija u smislu zatvaranja granica, ni za putovanja. On je dodao da je sanitarni nadzor na aerodromima u Nišu i Beogradu pojačan i da će svi putnici biti obaveštavani o mogućnosti zaraze.

Ministar zdravlja je poručio da će se narednih nedelja rezerve Srbije vakcinama protiv gripa povećati sa jedan odsto na tri, uz nastojanje da se Srbija snabde potpunom količinom.

"Svaki taj procenat vakcina je veliki trošak, oko milion evra, čak i po pandemijskoj ceni. Jedan odsto je za nas bio preporučeni minimum, a to je za nas maksimum", kazao je Milosavljević dodajući da i Meksiko ima jedan odsto vakcina.

Prema njegovim rečima, u novim okolnostima, posle rebalansa budžeta, preraspodeliće se troškovi i kupiće se to što je hitno, oprema i vakcine.

Milosavljević je istakao da mu je komisija SZO danas uručila potvrdu da je institut Torlak sertifikovan za čuvanje vakcina i njihovu distribuciju i da će sa 1,2 milona dolara SZO pomoći institut Torlak da se što pre pripremi za

proizvodnju vakcina protiv gripa.

Među turistima koji su bili u Meksiku nema zaraženih

Grupa turista iz Srbije, koja je je preko "Kontikija" boravila u Meksiku i koja se sada nalazi na Kubi, oseća se dobro i prošla je period inkubacije, izjavio je danas Tanjugu direktor te agencije Slobodan Mićić.

On je rekao da je ta grupa otputovala 17. aprila u Meksiko i da je boravila u delu zemlje gde nije zabeležen meksički grip.

Grupa je, prema njegovim rečima, potom, u sklopu aranžmana, prebačena na Kubu, odakle će se u Srbiju vratiti u sledeću sredu.

Mićić je istakao da su svi prošli period inkubacije virusa od sedam dana i da niko nema zdravstvene tegobe.

Potvrdu o virusu daje institut Torlak

Da je neko u Srbiji oboleo od svinjskog gripa može da potvrdi samo institut "Torlak", jedina referentna laboratorija za grip. Ukoliko se u Srbiji pojavi sumnjiv slučaj, građani bi tu informaciju mogli da imaju za tri dana, koliko je potrebno da slučaj pojave novog gripa potvrde "Torlak" i referentna laboratorija u Londonu.

Brisevi za slučaj običnog, ali i svakog drugog gripa uzimaju se iz grla i nosa, i to 48 sati posle pojave prvih simptoma.Brisevi zatim stižu u Institut Torlak, odnosno u referentnu laboratoriju za grip, gde se vrši analiza.

"Mi smo glavno mesto u Srbiji gde stižu svi brisevi kako u toku sezonskog gripa, tako i ovoj vanrednoj situaciji, i naša uloga je da potvrdimo ili isključimo svaki sumnjiv slučaj, i u slučaju da u ovoj situaciji imamo sumnjiv slučaj, mi smo u obavezi da taj uzorak pošaljemo u našu referentnu laboratoriju koja se nalazi u Londonu na potvrdu", rekla je Jasminka Nedeljković, šef Nacionalne referentne labaratorije za grip.

Proces utvrđivanja da li se radi o običnoj ili nekoj novoj vrsti gripa ubrzava real time PCR aparat.

"Mi smo razvili molekularne tehnike za detekciju kako sezonskog gripa, tako i mnogih drugih respiratornih virusnih infekcija. Mi, uz pomoć ovog aparata, možemo već posle par sati da postavimo brzu virusološku dijagnozu, odnosno da vidimo da li je u pitanju sezonski grip, u ovom slučaju da razlučimo da li je u pitanju ova nova varijanta gripa", rekla je Jasminka Nedeljković.

Ukoliko referentna laboratorija u Londonu utvrdi da se radi o virusu Novog gripa, informaciju prvo dobija Institut Torlak, zatim se obaveštava ministarstvo zdravlja i Svetska zdravstvena organizacija. Tek posle toga, informacije postaju dostupne javnosti. Za čitavu tu proceduru potrebno je oko 72 sata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.