Nema novog gripa u Zrenjaninu

Izvor: S media, 09.Jun.2009, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema novog gripa u Zrenjaninu

Vojvodjanski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri rekao je danas da pacijent u Zrenjaninu za koga se sumnjalo da je zaražen virusom novog gripa (H1N1) ipak nije oboleo od te bolesti.



Čengeri je novinarima kazao da je to potvrdio i Institut Torlak iz Beograda nakon uradjenog brisa kod pacijenta.


Reč je o mladjoj osobi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koja je imala simptome koji liče na novi virus zbog čega je juče primljen na Infektivno odeljenje zrenjaninske bolnice.

Pacijent je sa folklornom trupom boravio u Austriji i Rumuniji, a niko od njegovih kolega nema slične simptome.

"U Srbiji do sada nije registrovan nijedan slučaj oboljenja uzrokovanog virusom novog gripa AH1N1", izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

"Vrlo je moguće da virus novog gripa postoji i u Srbiji, ali ga za sada nismo otkrili", kazao je Kon.

On je demantovao pisanja pojedinih medija da je u Srbiji već registrovan taj virus i dodao da je analizama instituta Torlak otklonjenja "inicijalna" sumnja da je jedan pacijent u Zrenjaninu zaražen novim gripom.

"Inicijalna sumnja definisana je kao situacija u kojoj ne postoji klinička slika gripa, ali zbog boravka u zemljama u kojima ima prenošenja ovog novog virusa rade se istraživanja da bi se isključilo ovo oboljenje", precizirao je Kon.

On je dodao da je u Srbiji više puta postojala "inicijalna" sumnja i laboratorijska istraživanja da bi se odbacila svaka sumnja da se radi o novom virusu obavljaju se svakog trećeg ili četrvtog dana.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je ranije danas da je tom institutu iz Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu dostavljena analiza i prijava sumnje na moguće oboljenje izazavano novim gripom A (H1N1) kod jednog pacijenta.

Prema raspoloživim podacima, reč je bila o inicijalno sumnjivom slučaju, a osoba koja se vratila u zemlju početkom meseca prethodno je boravila u Austriji i Rumuniji, gde je registrovano ovo oboljenje i ima simptome slične gripu.

Ta osoba se vratila u zemlju 1. juna sa smotre kulturno- umetničkih društava na kojoj je učestvovalo više zemalja Evrope, a prve tegobe su počele pre tri dana.

Od pacijenta su uzeti uzorci za laboratorijsku dijagnostiku i dostavljeni Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Ostali učesnici tokom epidemiološkog ispitivanja sprovedenog u Zavodu za javno zdravlje u Zrenjaninu negirali su pojavu bilo kakvih simptoma.

U skladu sa Stručno-metodološkim uputstvom za kontrolu unošenja i sprečavanje širenja novog virusa gripa A (H1 N1) u Republiku Srbiju, sprovode se sve mere u vezi sa navedenim slučajem.

Prema podacima SZO, 73 zemalje su zvanično prijavile 25.288 slučajeva obolevanje od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1), a 139 osoba je umrlo.

U zajedničkom saopštenju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", koji sa Ministarstvom zdravlja i posebnom radnom grupom prati epidemiološku situaciju u zemlji navedeno je da se osobama koje borave u zemljama u kojima ima slučajeva obolelih od novog virusa gripa A (H1N1 ) preporučuje da prate i sprovode uputstva i mere koje donose zdravstvene vlasti tih država.

Putnici u medjunarodnom saobraćaju koji se vraćaju iz tih zemalja ili su bili u kontaktu sa osobama koje su na bilo koji način bile izložene infekciji, treba da aktivno prate svoje zdravstveno stanje.

Ukoliko se tokom sedam dana od povratka javi temperatura iznad 38 stepeni, praćena tegobama organa za disanje, neophodno je da se jave telefonom nadležnom institutu ili zavodu za javno zdravlje na teritoriji svog prebivališta, gde će dobiti sva potrebna uputstva.

Do danas u Srbiji nije registrovan nijedan potvrdjen slučaj bolesti izazavan novim virusom gripa A (H1N1), navodi se u saopštenju.

Na sajtu www.batut.org.rs svakodnevno se revidiraju dostupne infomacije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u svetu i dostupna su stručno-metodološka uputstva za kontrolu unošenja i sprečavanja širenja novog soja virusa gripa A (H1N1) u Srbiji.
Pogledaj vesti o: H1N1

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.