Milosavljević: Grip tek dolazi

Izvor: Blic, Tanjug, 21.Nov.2009, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milosavljević: Grip tek dolazi

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević ocenio je da je od tri moguća scenarija daljeg toka epidemije novog gripa A H1N1, najizglednije da će se epidemija u Srbiji najpre postepeno smiriti i kasnije ponovo pojaviti.

"Vakcinacija u velikom broju će smanjiti rizik od smrtnih ishoda i od teških slučajeva bolesti, a delovaće i na očuvanje nacionalne infrastrukture", rekao je ministar Milosavljević u intervjuu za najnoviji broj nedeljnika "Ekonomist magazin".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Po Milosavljeviću, ukoliko bi vakcinacijom protiv virusa A H1N1 u Srbiji bilo obuhveno oko dve trećine stanovništva, mogla bi da bude sprečena velika indirektna šteta domaćoj ekonomiji od epidemije koja je ranije procenjena na oko dve milijardi dolara, naveo je on.

"U suprotnom, možemo napraviti i 55 (fabrika) FIAT u Srbiji, jer ako radnici ne budu zdravi, neće imati ko da proizvodi automobile", istakao je Milosavljević.

Prema poslednjim podacima relativno se smanjuje broj novih slučajeva, a utisku o velikom broju obolelih i relativno velikom broju smrtnih ishoda doprinosi i sistem nadzora.

"Naime, u Srbiji registruje svaki slučaj smrti koji je povezan sa virusnom infekcijom, bez obzira da li je zbog hronične bolesti stanje pacijenta i pre toga bilo teško i ozbiljno", rekao je Milosavljević.

Milosavljević je istakao da je po broju obolelih i smrtnih slučajeva, Srbija još uvek na nivou drugih evropskih zemalja.

"Pri tome je stvarni broj obolelih nekoliko desetina do 100 puta veći od registrovanih. Ako je, dakle, registrovano 300 obolelih, to znači da je obolelo najmanje 30.000", smatra ministar zdravlja.

O aktuelnoj polemici da li se vakcinisati ili ne protiv novog virusa gripa, kao i da li uopšte nabavljati vakcine, Milosavljević je rekao da odluke moraju biti zasnovane na dokazima, a ne na ličnom utisku i pojedinačnoj proceni.

"Veći je rizik ako ne vakcinišemo, nego ako vakcinišemo i na tim terazijama mora se preuzeti odgovornost za odluku koja pogadja stotine hiljada ljudi", istakao je Milosavljević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.