Laboratorijski utvrđeno 170 obolelih gripa

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 17.Feb.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Laboratorijski utvrđeno 170 obolelih gripa

BEOGRAD - Zaključno sa današnjim danom u podne ukupan broj prijavljenih, laboratorijski potvrđenih slučajeva obolelih od gripa je 170, rekla je juče šef odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje "Batut" Dragana Dimitrijević.

Ona je dodala da je kod 141 osobe potvrđen virus gripa A H1N1, kod 21 osobe virus gripa A H3N2, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kod dve osobe virus gripa tip A, a kod šest osoba virus gripa tipa B.

Desetoro obolelih je u teškom stanju i nalaze se u jedinici intenzivne nege.

Dimitrijević je kazala da je u Srbiji registrovano 12 smrtnih slučajeva kod kojih je dokazan virus gripa i da se radi o osobama starosti od 27 do 74 godina, među kojima je jedna osoba sa nepoznatim vakcinalnim statusom, a 11 osoba je nevakcinisano.

"Osam umrlih osoba pripadalo je grupama stanovništva pod povećanim rizikom - hronična oboljenja pluća, srca, šećerna bolest i izrazita gojaznost", rekla je Dimitrijević i dodala da su preminule osobe sa teritorije Beograda, Južnobanatskog, Moravičkog, Pčinjskog, Podunavskog, Nišavskog, Južnobačkog i Pirotskog okruga.

Dimitrijević je istakla da su Institutu "Batut" prijavljene epidemije gripa među stanovništvom na teritoriji Beograda, Pirotskog okruga i teritorije AP Vojvodina.

Ona je ocenila da je incidencija iznad praga za epidemijski period i da se registruje srednja aktivnost virusa gripa.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.