Izvor: Blic, 08.Maj.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Nema novog virusa gripa

U Srbiji nije registrovan nijedan slučaj novog virusa gripa H1N1, poznatijeg kao meksički grip. Međutim, naša zemlja je u riziku, kao i čitav svet, jer je svaka zemlja, pa i naša, potencijalno novo žarište.

Proteklih dana postojala je sumnja da je jedna žena iz Prištine, koja je i umrla, obolela od novog virusa. Ipak, laboratorijske analize Instituta "Torlak" su pokazale da se ne radi o ovom gripu, a to je potvrdila i Svetska zdravstvena organizacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Tomica Milosavljević, ministar zdravlja.

- U riziku smo, kao i čitav svet, od toga da se virus registruje i na ovim prostorima. Srećna okolnost je to što je pred nama leto jer se virusi tada teško prenose respiratornim putem. Zna se da je sezona gripa u zimsko vreme - objašnjava dr Predrag Kon, predsednik radne grupe za pandemiju gripa.

- Prva istraživanja ukazuju na to da se bolest javila kod osoba koje su mlađe od 60 godina, da podjednako obolevaju oba pola. Inkubacioni period je od jedan do sedam dana, a oboleli se registruju i među zdravstvenim radnicima - objašnjava ministar. SZO intenzivno radi na proizvodnji vakcine čije bi prve doze mogle biti dostupne za pet do šest meseci.

Što se tiče rezervi antivirusnih lekova, ministar je objasnio da smo naručili još dodatnih količina, tako da će rezerve biti tri odsto. Međutim, još uvek se ne zna kada će ti lekovi biti distribuirani našoj zemlji. Prema podacima SZO, potvrđeno je 2.480 slučajeva novog gripa tipa A u 25 država u svetu, dok je 46 ljudi umrlo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.