Kanada: Pet žrtava virusa H1N1

Izvor: B92, 05.Jan.2014, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanada: Pet žrtava virusa H1N1

Epidemija gripa H1N1 zahvatila je kanadsku pokrajinu Albertu, gde je zabelženo gotovo 1.000 obolelih i 5 smrtnih slučajeva, rekao je u Fred Horn, ministar zdravstva i pokrajina na zapadu Kanade.

"Poslednjih nedelja zabeležili smo porast broja obolelih od gripa" u pokrajini Alberti, uglavnom kod "zdravih mlađih odraslih osoba', ističe ministar u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Zdravstvena mreža Alberte izvestila je o 965 obolelih, od kojih je 251 hospitalizovano, po podacima ministarstva.

'Nažalost, pet osoba koje su primljene u bolnicu, na odeljenje intenzivne nege, umrle su', sa žaljenjem je konstatovao Horn.

Čelnici zdravstvene službe izrazili su pak zabrinutost za mlađe stanovnike koji su oboleli od virusa H1N1 zbog toga što se nisu vakcinisali.

'Pozivam sve stanovnike Alberte koji se nisu vakcinisali da to učine', dodao je Horn.

Vrhunac epidemije gripa očekuje se u februaru, najavile su zdravstvene vlasti, pozivajući da se ubrza kampanja vakcinisanja i spreče gužve u klinikama. 'U nekim delovima pokrajine zbog gripa su pretrpane čekaonice hitne medicinske službe i otežan je pristup bolničkim krevetima' nužnim za redovnu zdravstvenu zaštitu, ističe ministarstvo.

Epidemija počinje da se širi i u druge pokrajine a jedan smrtni slučaj mediji su zabilježili u Torontu, u Ontariju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.