Kako škole štite đake od novog gripa

Izvor: Politika, Fonet, 25.Nov.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako škole štite đake od novog gripa

Nastavnici upozoravaju učenike da ruke drže dalje od lica, da se ne ljube i ne grickaju nokte, a učionice da se dodatno čiste

U školi u kojoj su postavljeni čak i higijenski tepisi, jedna učenica obolela je od novog gripa, dok virus H1N1 nije napao nijedno dete u ustanovi koja nema ni mokri čvor. Upravo to potkrepljuje tvrdnje mnogih nastavnika i direktora škola u Srbiji da je, od pojačane higijene na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << časovima, u borbi protiv novog gripa mnogo značajnije to kako se deca ponašaju van učionica, gde idu i s kim se druže. Prosvetari upozoravaju da okupljanja nisu zabranjena.

U Medicinskoj školi „7. april” u Novom Sadu na ulazima u školu postavljeni su higijenski tepisi koji upijaju prašinu, bakterije... Menjaju se jednom sedmično. Na 30 mesta u školi 1.470 đaka može da koristi „pjural” za suvo pranje ruku. Bočice sa ovim sredstvom u spreju rade na foto-ćelije, tako da tečnost kane bez dodirivanja flašice.

– Imamo i asepsol u spreju kojim prskamo kvake i gelendere, dok asepsolom za pranje peremo učionice, kabinete, fiskulturnu salu. Obustavljena je praksa učenika na klinikama. Kući vraćamo i one koji imaju samo kijavicu. U toaletima se nalaze tečni sapuni i papirni ubrusi za brisanje ruku – objašnjava direktorka Medicinske škole Aleksandra Ber-Božić.

Ona ističe da je učenica koja se bila razbolela od novog gripa dobro i da se vratila na nastavu.

U Osnovnoj školi „Dositej Obradović” u Vražogrncu kod Zaječara nema obolelih od novog gripa, ali nema ni sanitarnog čvora. Šest poljskih toaleta okrečeni su krečom i redovno se sredstvima za dezinfekciju peru i ribaju. U hodniku škole nalaze se umivaonik sa toplom vodom, tečni sapun i aparat za sušenje ruku. Kod trpezarije su četiri česme sa hladnom vodom.

– Užina dolazi iz lokalne pekare, a naša servirka dezinfikuje ruke pre nego što počne da deli hranu đacima. Tanjirići se peru dezinfekcionim sredstvima. Svakog radnog dana antiseptičkim sredstvima peru se klupe, podovi, kvake. Svakog trećeg dana deci delimo antiseptičke maramice za brisanje ruku pre jela – priča direktorka osmoletke Svetlana Tošić.

Ona ističe da su deca veoma disciplinovana. Rečeno im je da ne treba da se ljube, dodiruju, da ruke drže dalje od lica, da ne grickaju nokte, ne piju iz iste čaše, da ne grizu jabuku, sendvič posle druga.

– Savetovali smo im da za vreme raspusta sede kod kuće, da ne putuju nigde, da ne idu prevozom, ne posećuju rodbinu, a posebno ne bolesne – veli direktorka.

Kako je pokazala naša mini-anketa, u školama u Srbiji, učitelji, razredne starešine i profesori biologije razgovaraju sa đacima kako da se ponašaju i hrane u vreme pandemije. Održani su i roditeljski sastanci. Đaci i roditelji obavešteni su da će uskoro biti omogućena vakcinacija. Podeljeni su im materijali iz ministarstava prosvete i zdravlja i Svetske zdravstvene organizacije. Saveti i uputstva okačeni su po oglasnim tablama škola.

– Roditelji su dužni da bolesno dete vode kod lekara, a ne u školu. Svakodnevno evidentiramo odsutne đake i nastavnike. Situacija je uobičajena za ovo doba godine. Nemam informaciju da je neko oboleo od pomenutog gripa. Higijenske mere u školi su pojačane. Užina je spakovana u kesice, a mališani koji ručaju u produženom boravku obrok dobijaju upakovan kao u avionu. Pošto nema baš mnogo vremena za provetravanje, a deca sede jedan pored drugog, bilo bi dobro da nam nadležni nabave asepsol za pročišćavanje i osvežavanje vazduha – kaže Goran Vilotijević, direktor beogradske Osnovne škole „Banović Strahinja”.

Prema rečima Zorice Anđelković, sekretara Gimnazije „Bora Stanković” u Vranju, i u ovoj školi su pojačane mere higijene i nema obolelih od novog gripa. A u Gimnaziji „Mihajlo Pupin” u Kovačici, kako kaže sekretar Viera Barnakova-Tomašova, postoje i aparati za vodu sa plastičnim čašama koje se bacaju.

Aleksandra Brkić

[objavljeno: 26/11/2009]
Pogledaj vesti o: H1N1

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.