Izvor: B92, 16.Nov.2010, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad vakcine postanu otpad

Beograd -- Zbog promene pravilnika o medicinskom otpadu nejasno kako će biti uništeno 600.000 doza vakcina protiv gripa H1N1 kojima je istekao rok trajanja.

Pre 10 dana promenjen je i Zakon o zbrinjavanju medicinskog i farmaceutskog otpada, što je dovelo do još veće zabune.

600.000 vakcina i dalje se nalaze u hladnjači na "Torlaku" i trenutno niko ne zna do kada će tu ostati. Stiče se utisak da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ni oni koji su pisali novi pravilnik ne znaju šta su napisali.

Direktor "Torlaka" Branislav Lazić pre manje od mesec dana rekao je za B92 da taj institut ima mogućnosti da uništi preostalo cepivo.

"Standardima koji vladaju svuda u Evropi, sposobni smo da uništimo i učinićemo to besplatno za potrebe Vlade Srbije", rekao je Lazić.

Tri nedelje kasnije, Lazić je u izjavi RTS-u rekao nešto drugo.

"Po tom novom pravilniku koji važi od 2. novembra, nijedna institucija u zemlji ne može da uništi jer se one moraju uništiti kao opasan otpad na 850 stepeni i više. Trenutno koliko je meni poznato to postoji u Mađarskoj i Austriji, ali čekamo dalja uputstva države", kazao je on.

Za oprečne izjave i zabunu u javnosti, direktor "Torlaka" pravda se novim Zakonom i pravilnikom koji su u međuvremenu doneti.

"U toku moje izjave tada na snazi u zemlji Srbiji bio je određeni pravilnik o zbrinjavanju medicinskog i farmaceutskog otpada po preporukama SZO i po tim preporukama Institut Torlak je posedovao svu potrebnu tehniku, znanje i mogućnosti da uništi vakcine. 25. oktobra u Službenom glasniku izašla nova uredba i pravilnik o zbrinjavanju medicinskog i farmaceutskog otpada koji je stupio na snagu 3. novembra i po tome Institut Torlak i niti jedna ustanova u Srbiji nije potpuno tehnički osposobljen da uništi opasan farmaceutski i medicinski otpad", kaže danas Lazić.

B92: "Da li ste znali da su pravilnik i Zakon u pripremi kada ste nam dali izjavu?

Lazić: "To zna samo zakonodavac a ne mi. Pravilnik je izašao 25. oktobra, niko od nas nije znao delove sadržaja. Znali smo da ce se prilagoditi EU".

Lazić kaže da je najbliža spaljionica u Beču, ali ne i da li će vakcine iz Srbije tamo biti poslate.

S druge strane, ni oni koji su pisali Zakon i pravilnik ne oglašavaju se. U Ministarstvu zdravlja tražili su nam sedam dana da uz pomoć Ministarstva za životnu sredinu spreme odgovor, dok u tom ministarstvu danas nije bilo nikoga ko bi mogao da nam da odgovore kako će se i gde uništiti vakcina i što je još važnije koliko će to da nas košta. Podsetimo, za vakcine koje treba da se unište platili smo gotovo 5 miliona evra.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.