Grip obara BDP Meksika za 0,5 odsto

Izvor: B92, Tanjug, 06.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grip obara BDP Meksika za 0,5 odsto

Meksiko Siti -- Epidemija gripa tipa H1N1 mogla bi ove godine u Meksiku, gde se on prvo pojavio, izazvati pad bruto društvenog proizvoda (BDP) za čak polovinu procentnog poena.

Ministar finansija Meksika Agustin Karstens je izjavio da bi udarac koji je grip naneo meksičkoj ekonomiji mnogao da smanji BDP te zemlje za 0,3 do 0,5 odsto u 2009. godini, produbljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već postojeću recesiju nastalu kao posledica ekonomskog pada u SAD, najvećem trgovinskom partneru Meksika.

Ekonomisti su ranije naveli da očekuju da privreda Meksika ove godine ima negativnu stopu rasta od minus četiri odsto zbog drastičnog pada tražnje meksičke robe u SAD.

Karstens je rekao da bi država mogla da izgubi oko 750 miliona dolara poreza zbog posledica epidemije po privredu, koja je pet dana početkom maja bila u delimičnom prekidu.

Najveće negativne posledice gripa očekuju se u meksičkom sektoru turizma, budući da bi strah od zaraze mogao preplašiti mnoge potencijalne posetioce u narednim sedmicama, pa i mesecima. Meksiko je prošle godine od turizma inkasirao 13 milijardi dolara prihoda.

Vlada Meksika će ponuditi mere pomoći, poput poreskih olakšica, ugroženim kompanijama, što bi državnu kasu moglo koštati ukupno 1,3 milijarde dolara. Na to treba dodati i više od 750 miliona finansiranja za hitne slučajeve od Meksičke razvojne banke.
Pogledaj vesti o: H1N1

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.