Epidemija novog gripa u Kraljevu

Izvor: S media, 30.Okt.2009, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemija novog gripa u Kraljevu

U Kraljevu je proglašena epidemija gripa tipa A(H1N1) saopštio je epidemiolog kraljevačkog zavoda za javno zdravlje Vladan Šaponjić. U protekla četiri dana u Srbiji je od novog gripa obolelo 14 osoba, a od njegove pojave do sada je obolelo 148 ljudi. Posete bolnici u Kraljevu su zabranjene.

Šaponjić je naveo da je prisustvo novog virusa potvrdjeno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kod pet djaka u tom gradu, kao i kod još nekoliko stotina Kraljevčana.

Prema njegovim rečima, epidemija je proglašena nakon konsultacija sa Zavodom za javno zdravlje Srbije i posebnom Grupom koju je država formirala za borbu protiv novog gripa.

"Pre svega, zabranjene su posete hospitalizovanim bolesnicima, dok će vrtićima, školama, javnim preduzećima i ustanovama biti prosledjen set mera kojih treba da se pridržavaju kako bi se sprečilo širenje gripa", rekao je Šaponjić.

Zdravstveni centar Kraljevo zabranio je posete u bolnici, zbog povećanog broja obolelih od gripa.

Direktor zdravstvenog centra u tom gradu Dragan Arsić, izjavio je večars da se ovakvoj odluci pribeglo zbog proglašene epidemije novog gripa u gradu Kraljevu.

On je rekao da se sumnja da je od gripa obolelo nekoliko stotina dece.



Još jedan težak slučaj u Požegi


Slučaj novog gripa i u Požegi. Oboleli se nalazi u veoma teškom stanju.

Zdravstveni centar Užice potrvrdio je da je četrdesetogodišnji vozač iz Požege, koji je zbrinut u Užičku bolnicu oboleo od novog gripa. Pacijent je u izuzetno teškom stanju, priključen je na veštačka pluća i pod stalnim je nadzorom lekara.

Tadić i Milosavljević razgovarali o širenju novog gripa

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da Vlada Srbije mora preduzeti sve mere kako bi epidemija novog gripa prošla sa što manje posledica i kako bi se gradjani što bolje zaštitili.

Kako se navodi u saopštenju iz pres službe predsednika Srbije, Tadić je u razgovoru s ministrom zdravlja Tomicom Milosavljevićem naglasio da državni organi moraju još više da urade na informisanju i edukaciji gradjana o načinima prevencije novog gripa.

Ministar zdravlja Milosavljević obavestio je predsednika o tome gde su u zemlji "prijavljene epidemije gripa izazvanog virusom tipa H1N1", kao i o merama koje se preduzimaju u sprečavanju širenja pandemije i lečenju obolelih.

Pacijentkinja u Kragujevcu u teškom stanju



Pacijentkinja stara 24 godine koja je smeštena u Urgentnom centru u Kragujevcu zbog novog gripa nalazi se u teškom stanju potvrdio je za Radio S direktor te ustanove prof dr. Drakče Radovanović.


"Pacijentkinja ima jednostranu upalu pluća i nalazi se na mehaničkoj ventilaciji, odnosno na mašini za disanje. Njeno stanje se može okarakterisati kao teško, i ugrožavajuće po život", izjavio je Radovanović. Ona je juče primljena u srednje teškom stanju, ali se situacija pogoršala u toku noći.

Dečak iz Paraćina u stabilnom stanju

Sedmogodišnji dečak iz Paraćina koji je smešten na Institutu za majku i dete u Beogradu je u stabilnom stanju, potvrdio je za Radio S direktor Instituta Vladislav Vukomanović.

"Već kod nas je postepeno došlo do normalizovanja temperature, uvedena je antibiotska terapija i danas će primiti lek Tamilflu kako bi se virus praktično eliminisao", izjavio je Vukomanović.

On je izjavio da je vrlo verovatno da će i u narednim danima biti zabeleženi slični slučajevi, i naglašava da Institut nije spreman da primi sve slučajeve, nego samo one najteže koji zahtevaju mehaničju ventilaciju.

"Blaži oblici idu kući i konsultuju se sa svojim pedijatrom", rekao je Vukomanović.

Učenici Vojne gimnazije izolovani



"Kod učenika Vojne gimnazije primetna je nešto češća akutna upala respiratornih virusnih infekcija. Kod četvorice učenika ustanovljeno je prisustvo virusa H1N1. Oni su u dobrom opštem stanju, bez znakova komplikacija bolesti . Ipak, zbog virusa je obustavljen rad u školi, izjavio je za Radio S, načelnik uprave za zdravstvo ministarstva odbrane", general Veljko Todorović.

On je dodao da nema razloga za strah, jer su prognoze povoljne, a preduzimaju se i sve preventivne mere zaštite.

D.V. J.K D.M.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.