Do sada 4.298 slučajeva novog gripa

Izvor: B92, Tanjug, 10.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do sada 4.298 slučajeva novog gripa

Ženeva -- Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je potvrđeno gotovo 4.300 slučajeva novog gripa tipa A u 30 država, dok su 53 osobe umrle od virusa H1N1.

SZO je saopštila da je u svetu do sada registrovano 4.298 slučajeva gripa. Od toga je u Meksiku, gde je epidemija izbila prošlog meseca, obolelo 1.578 ljudi, a 48 umrlo, dok su u SAD inficirane 2.254 osobe, a troje je umrlo.

Zvaničnici američke države Vašington saopštili su da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << muškarac, od oko 30 godina, umro prošle sedmice od virusa H1N1, naglašavajući da je imao i srčane probleme.

Zdravstveni radnici u SAD upozorili su da bi pravi broj inficiranih virusom mogao da bude i veći i da ne može da umiri činjenica da se novi grip u toj zemlji ispoljio u umerenijem obliku.

Po broju obolelih, na trećem mestu je Kanada sa 242 inficirana, gde je registrovan prvi smrtni slučaj, kao i u Kostariki, gde je još jedna osoba inficirana.

Agencija za zdravstvenu zaštitu Velike Britanije potvrdila je u međuvremenu sedam novih slučajeva zaraženih virusom H1N1, čime je broj obolelih od meksičkog gripa porastao na 55.

Svi novooboleli registrovani su istočnoj Engleskoj, od kojih su dvoje bili u kontaktu sa ranije obolelim licima, dok je među preostalih pet obolelih jedno odraslo lice i četvoro dece iz londonske oblasti, preneo je Rojters.

Svi zaraženi virusom H1N1 u Britaniji imaju "samo relativno blage simprome bolesti".

U kontinentalnom delu Kine potvrđen je prvi slučaj meksičnog gripa kod čoveka u provinciji Sečuan koji se vratio sa studija iz SAD, saopštilo je danas kinesko ministarstvo zdravlja.

Tridesetogodišnjak se nalazi u karantinu na bolničkom lečenju u prestonici Sečuana, Čengdu, dodaje se u saopštenju.

U Hongkongu ranije je registrovan jedan slučaj obolelog od meksičkog gripa, a kineski državni mediji su preneli da se u karantinu nalaze još sedam osoba koje su blie u kontaktu sa zaraženim čovekom iz Japana kome je potvđeno prisustvo virusa A/H1N1.

Prema podacima SZO, u Španiji je potvrđeno 95 slučajeva, u Francuskoj 12, Nemačkoj 11, Italiji devet, Izraelu sedam, Novom Zelandu pet, Brazilu šest.

U Norveškoj su potvrđena prva dva slučaja pojave ove bolesti, kao i Japanu, gde su četiri osobe obolele, a u Australiji jedna.

U Meksiku se situacija polako normalizuje, a za sutra je najavljeno da u glavnom gradu - Meksiko Sitiju - budu otvorene škole, pošto su od 23. aprila bile zatvorene, kao i restorani, bioskopi, muzeji, a javni skupovi zabranjeni.

U meksičkoj državi Halisko, u kojoj se nalazi i drugi po veličini grad u Meksiku, Gvadalahara, zabrana za škole, noćne klubove i pozorišta važiće još nedelju dana pošto su u toj državi umrle tri osobe za koje se sumnja da su bile inficirane virusom H1N1.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Više od 4.000 obolelih od gripa u 30 zemalja

Izvor: Mondo, 10.Maj.2009

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je jutros da je potvrđeno gotovo 4.300 slučajeva novog gripa tipa A u 30 država, dok su 53 osobe umrle od virusa H1N1, uključujući novi, treći smrtni slučaj u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.