Četiri pacijenta napuštaju bolnicu

Izvor: S media, 07.Jul.2009, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri pacijenta napuštaju bolnicu

Četovoročlana porodica iz Australije, koja je na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodina krajem vikenda primljena zbog obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A H1N1, danas će, nakon odgovarajuće terapije, napustiti tu kliniku i vratiti se u Australiju, saopštila Radna grupa za praćenje pandemije.

Kako je preneo Pokrajinski sekretarijat za informacije, stanje petog pacijenta, koji je takodje doputovao iz Australije, a koji je primljen >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << juče, stabilno je.

Na području tri vojvodjanska okruga - Južnobačkog, Zapadnobačkog i Sremskog, do sada je evidentirano 13 slučajeva novog gripa od kojih je deset potvrdjeno, tri su verovtana, a reč je o devetoro ljudi koji su doputovali iz Australije, troje iz Kanade i jedan iz SAD, navedeno je u saopštenju.



U Srbiji je,zaključno sa 6.julom, potvrđeno 26 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1).


Prema podacima Nacionalne referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak,radi se o tzv. importovanim slučajevima.

Najveći broj obolelih, 23 osobe, su doputovale iz zemalja u kojima je ranije registrovano obolevanje (Argentina, Australija, Kanada, Velika Britanija i SAD) a tri obolele osobe su bile u kontaktu sa obolelima.

Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Sombora, Niša, Srbobrana, Nove Pazove i Šapca, a među njima je i troje sportista učesnika Univerzijade, državljana

Australije, Argentine i Ugande.

Poslednjih pet potvrđenih slučajeva registrovano je na teritoriji Novog Sada. Radi se o osobama koje su doputovale iz Australije.

Kontakti obolelih osoba nalaze se pod stalnim zdravstvenim nadzorom.

Registrovana su i tri verovatna slučaja obolevanja. Radi se o osobama sa razvijenim simptomima bolesti, koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima, ali bez laboratorijske potvrde dijagnoze, kaže se u saopštenju.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) zaključno sa jučerašnjim danom zvanično je prijavljeno 94.512 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom

virusa A (H1N1), sa 429 umrlih.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.