Broj obolelih od novog gripa raste

Izvor: RTS, 28.Jun.2009, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broj obolelih od novog gripa raste

Tokom noći potvrđeno pet novih slučajeva zaraženih virusom gripa tipa A H1N1. Četiri osobe zaražene u inostranstvu, a jedna u Beogradu.

Među novoobolelima su dve osobe iz Beograda i jedna iz Niša. Od četvoročlane porodice koja je u Novi Sad doputovala iz Kanade, virus je potvrđen kod majke i jednog deteta, a budući da i drugo dete ima iste simptome, i ono prima antivirusnu terapiju.

Inače, tokom noći potvrđeno je novih pet slučajeva zaraženih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gripom A H1N1, rekao je za RTS epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Predrag Kon.

U četiri slučaja reč je o osobama koje su boravile u inostranstvu, dok je jedno lice zaraženo u Beogradu, kontaktom sa već obolelom osobom.

"Među potvrđenim slučajevima obolelih je devojčica koja je došla iz Kanade, zatim, jedan  slučaj u Nišu i dva u Novom Sadu. Za još jedan slučaj u Novom Sadu još uvek nema rezultata analize, ali se sumnja da je reč o novom gripu", rekao je Kon.

Kod treće osobe koja se nalazi na Klinici za infektivne bolesti u Novom Sadu, zbog simptoma koji odgovaraju novom tipu gripa H1N1, "započeta odgovarajuća terapija", rekao je vojvođanski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri.

Mladić koji je oboleo od novog gripa doputovao je u Niš iz Australije i primljen je na lečenje u petak, 26. juna, sada se oseća dobro, rekao je član Radne grupe za borbu protiv pandemije gripa, epidemiolog Branislav Tiodorović.

Dvadesetdvogodišnji mladić prima terapiju, nema temperaturu, a u izolaciji će biti do isteka vremena zaraznosti, objasnio je Tiodorović.

Direktor Infektivne klinike u Nišu Žarko Ranković, rekao je reanije da je ta klinika spremna da prihvati obolele od novog gripa i da raspolaže dovoljnim količinama lekova i potreben opreme.

Većina obolelih se leči kod kuće, a u bolnici su zadržani samo oni koji imaju zapaljenje pluća.

U Beogradu je 24. juna registrovan prvi slučaj obolelog od novog gripa. Pacijent star 29 godina zarazio se prilikom boravka u Argentini.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.