H1N1: Ove sezone blaži simptomi

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 10.Jan.2011, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

H1N1: Ove sezone blaži simptomi

Beograd -- Broj obolelih od novog gripa neuporedivo veći od onog koji se pojavljuje u medijima, kaže epidemiolog Predrag Kon. Ove sezone oboljenja blažeg intenziteta.

U Srbiji je za sada potvrđeno sedam slučajeva obolelih od novog gripa tipa A, od kojih su dva pacijenta priključena na aparate za disanje.

Novi grip ove godine postao je sezonski, a sezonska vakcina sada štiti i protiv tog tipa. Situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je prilično drugačija od one prošle godine i oboljenje od virusa je blagog intenziteta, poručuju epidemiolozi.

Iako je čekaonica na opštoj medicini u Domu zdravlja Novi Beograd puna, niko od prisutnih građana nije došao zbog gripa ili pak da primi vakcinu.

U ovoj ustanovi ne beleže znatan porast pacijenata sa simptomima sličnim gripu. Nije veliko ni interesoivanje za vakcinaciju.

Situacija od prošle godine, kada su pojedine škole bile zatvorene i kada je vladao strah zbog žrtava gripa, neće se ponoviti jer je veliki broj ljudi stekao imunitet, kažu epidemiolozi.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da ove sezone ipak možemo očekivati epidemiju, ali se virus neće tako brzo širiti kao prošle godine. Najbolji način za zaštitu po lekarima je i dalje vakcinacija.

"U ovoj situaciji u drugoj sezoni, znači sezoni nakon pandemije - 10 odsto stanovništva će biti inficirano, to je negde između 700-800 000 ljudi. Ova registrovana dva slučaja, pa valjda neko ne misli da su to jedina dva slučaja koja postoje. To je samo ono što je laboratorijski uzet nalaz. Postoji masovno širenje koje tek predstoji", objašnjava on.

Prema njegovim rečima, vakcina protiv novog gripa u Srbiji ima dovoljno i one su najefikasniji vid zaštite od virusa H1N1.

"Vakcina je uvek bilo dovoljno, osim u onim periodima kada je bilo tog masovnog straha pa je nestala određena količina. Ja mogu govoriti samo za Beograd - u Beogradu je utrošeno 46 000 doza, dok je podeljeno 87 000 doza. Prema tome, vakcina ima bukvalno u svakom Domu zdravlja. Vakcina je najsigurnije sredstvo zaštite, najefikasnije, a poznato je i da je najeftinije", rekao je Kon.

U Apotekarskim ustanovama Beograd kažu da da građani ne traže ni lekove ni pomoćna sredstva protiv gripa.

Srbija je za ovu sezonu obezbedila 370 000 doza. Vakcine su sezonske trovalentne i pored virusa tipa A H1N1 i tipove A H3N2 i B grupu virusa.

Istovremeno se novi grip ponovo širi po Evropi. U Poljskoj su umrle dve osobe, a u BiH je u veoma teškom stanju 6 pacijenata.

U niškoj bolnici četvoro obolelih

Epidemilog Instuta za javno zdravlje u Nišu prof. dr Branislav Tiodorović rekao je da se na niškoj Klinici za infektivne bolesti leče četiri pacijenta sa kliničkom slikom gripa tipa A (H1N1), a da su dva pacijenta priključena na aparate za disanje.

Jedan pacijent na respiratoru je iz okoline Preševa, a drugi je iz Niša. Druga dva pacijenta sa lakšom kliničkom slikom su iz okoline Leskovca i Niša, kazao je on.

Dr Tiodorović je rekao da je sezonski grip u Srbiji potvrđen još sredinom decembra prošle godine kod pacijenata u Užicu i da se radilo o gripu tipa A (H3N2).
Pogledaj vesti o: H1N1 simptomi

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Očekuje se manje obolelih od novog gripa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jan.2011

NIŠ, BEOGRAD -..Direktor Infektivne klinike u Nišu Žarko Ranković rekao je danas da epidemiolozi procenjuju da će ove sezone od gripa tipa A (H1N1) oboleti od pet do deset odsto stanovnika Srbije za razliku od prošle sezone kada je bilo zaraženo oko 35 odsto populacije...Ranković je agenciji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Mnogo više novog gripa nego što se priča

Izvor: Radio 021, 10.Jan.2011

Stvarni broj obolelih od novog gripa u Srbiji neuporedivo je veći od onog koji se pojavljuje u medijima, kaže za B92 epidemiolog Predrag Kon.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.