Zvuci dragačevskih kraljeva

Izvor: Politika, 11.Avg.2012, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvuci dragačevskih kraljeva

Završnica 52. Sabora trubača u Guči, sjaj zvezda i seta gubitnika

Guča – Armand Asante skočio je na noge lagane i počeo da cupka. Muzika trubača Dejana Petrovića iz Dubokog podigla je nadahnuće u holivudskom glumcu i, mada se zatekao u VIP loži saborišta u Guči, pored srpskog premijera, poželeo je da malo promeni program koncerta i saopštio domaćinima svoju muzičku želju.

– Bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je izuzetno ushićen Dejanovom muzikom pa je tražio da mu svira numeru iz filma „Kraljevi mamba”, u kojem je igrao. Mislio sam da nekako doturimo ceduljicu Petroviću, ali je koncert pre toga završen. Ipak, Asante će dobiti de-ve-de s Petrovićevom svirkom u Guči, zahtevao je da to obavezno bude do utorka, jer se u sredu vraća u Holivud – kaže za „Politiku” Dobrivoje Marinski, direktor produkcije na 52. Saboru.

„Kraljevi mamba” je priča o dvojici braće Kubanaca, popularnih muzičara, koji su polovinom prošlog veka morali da napuste svoje ostrvo i sreću potraže u Njujorku. Novopečeni saboraš iz Kalifornije sada glumi u drugom delu našeg filma „Montevideo, bog te video” i već je viđen da ponovo dođe u Guču jer mu se ova muzika zavukla pod kožu.

Erve Diboa (45), profesor muzike na konzervatorijumu u francuskom gradu Nantu, već je to učinio. Prvi put je u Guči bio 2010. godine, ponovo se pojavio lane i čak učestvovao sa svojim orkestrom „LeSpectreD’Ottocar”, a ove godine, na 52. Saboru, čak je i pobedio sa istim sastavom, na Međunarodnom takmičenju trubačkih kapela.

Tom čoveku Guča se toliko urezala u sećanje da se mnogo obradovao ovogodišnjem susretu, kao da vidi nekog rođaka.

– Morao sam ponovo da dođem jer ste divan narod. Hoću, koliko mi mogućnosti dozvoljavaju, da popravim sliku o Srbima.

– Da niste malo zakasnili, profesore?

– Ne. Sada u svakoj prilici pričam svoju, pravu priču o vama, i sve je više ljudi koji mi veruju.

Erve diriguje orkestrom u Nantu koji ima 60 muzičara, i gde prvu trubu svira Mihael Pasečnik, Belorus koji je ove godine takođe ponovo došao na Sabor.

Dobar scenarista ovde bi, po radnji iz Asanteovog filma, mogao da nađe stotine „Kraljeva Dragačeva”. Neka za ovu priliku, recimo, to bude Aca Novković (62), kapelnik iz sela Zagužanja na jugu Srbije, koji je 24 godine predvodio svoj orkestar na finalu u Guči, a ovog leta ispao u kvalifikacijama i nije stigao do jubileja.

– Bili smo deveti u Surdulici, prvi ispod crte, jer u Guču na finale ide osam orkestara – priča nam ovaj muzičar, koji je ipak došao na Sabor sa celim orkestrom.

To je, u stvari, reprezentacija njegove kuće: Aca je prva truba, druga je njegov sin Vladica (40), treća truba sin Nenad (44), prvi tenor sin Mića (41), drugi tenor sin Toma (38), dobošar sin Ivica (37)...

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 12. avgusta. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

G. Otašević

objavljeno: 12.08.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.