Izvor: Politika, 16.Okt.2014, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki festival ne sme da bude vašar

Trubački kapelnici od Vladičinog Hana do Šida u Guči većali o unapređenju Dragačevskog sabora

 Guča – Ljubomir Duraković iz Šida ove godine je sa svojim orkestrom treći put svirao u finalu Dragačevskog sabora trubača. Doći će ponovo, a ideja vodilja mu je da „Guča bude veliki festival a ne običan vašar”.

Razgovarao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa šefovima orkestara od Vladičinog Hana do Šida koji su u Guču došli početkom ove sedmice, na dan održavanja prvog Dragačevskog sabora, da zajedno većaju o manama i vrlinama trubačkog prvenstva Srbije.

– Ne može trubač da šeta kroz Guču pet dana u istoj majici, da nosi papuče, naočare za sunce na vrh čela i kaubojski šešir. Zna se kakva nošnja priliči ovakvom događaju – kazao je Duraković na trubačkom zboru u Domu kulture.

On je zamerio stručnom žiriju što dozvoljava da pojedini orkestri sviraju koliko im se prohte, iako je saborskim pravilima za svaku kompoziciju određeno 180 sekundi.

– Neki orkestri svirali su ove godine u finalu pravilno, dva puta po tri minuta, a neki dva puta po čak šest minuta. Pored toga, ukinuo bih dosadašnji način nagrađivanja jer ne mogu više da slušam kako kukaju, jedne godine zašto Elvis, druge zašto Ekrem. Zato neka trubači glasanjem odrede nagrade među sobom, tako se niko neće ljutiti na žiri – misli kapelnik iz Srema.

Pitanje nagrada kost je u grlu i Bojana Krstića, vođe orkestra iz Vladičinog Hana. On smatra da je ove godine zaslužio „Prvu trubu” žirija publike, te veli da ga je odluka o dodeli nagrade Goranu Rankoviću iz Guče duboko pogodila.

– Posle toga, sedam dana bio sam u bolnici, hteo sam da umrem. U orkestru imamo 11 muzičara i živimo samo od truba, izdržavamo ukupno 54 ukućana od toga 30 dece, i neka vam je na savesti ovo što ste mi uradili – kazao je Krstić, obraćajući se Adamu Tadiću, direktoru Sabora.

Tadić mu je uzvratio da se tročlani žiri publike glasovima 2:1 odlučio za Rankovića i da je to „jedina istina”, što je potvrdio i Dušan Vujović, član stručnog žirija 54. Sabora:

– Kad je stručni žiri završio ocenjivanje, u prostoriju je ušao žiri publike i njihov predsednik je saopštio da se odlučio za Bojana Krstića. Odmah su se druga dvojica članova žirija usprotivili, rekavši da su oni dali svoje glasove Rankoviću. To je na licu mesta konstatovao i Tadić i zaključio da je 2:1 u glasovima za Rankovića – saopštio je Dušan Vujović.

Ovom zboru prisustvovao je i Goran Ranković, kapelnik iz Guče, prvi i jedini Gučanin koji je osvojio nagradu na Saboru, za 53 godine postojanja priredbe:

– Nikoga nisam vukao za rukav ni tražio nagradu, nikome nisam dao novac niti mi je ko tražio, iznenadio sam se kada su me proglasili za pobednika. Savest mi je mirna i žao mi je kolege Krstića ako se oseća prevarenim – kazao je kratko Ranković.

Priliku da se oglasi dobio je i Božidar Nikolić Donja (59) iz Grdelice, zasluživši poštovanje učesnika skupa zbog toga:

– Na Saboru se takmičim još od 1971, a osvojio sam samo jednu nagradu i to još 1984. godine, za najizvornije muziciranje. Ali, nikad se nisam žalio što me nagrade mimoilaze. Moj orkestar je letos čak ispao na predtakmičenju u Surdulici, pa nismo ni došli do finala u Guči, prvi put posle toliko godina. Znate li zašto smo otpali? Pa, svirali smo slabo, žiri je bio u pravu – rekao je Božidar Nikolić.

Izveštavajući učesnike skupa o letošnjem 54. Saboru, Adam Tadić je naveo da je prvi put u ovom veku izostala finansijska pomoć države priredbi.

– Nijedan učesnik nije dobio ni dinar honorara, besplatno su celovečernje koncerte održali Elvis Ajdinović, Ekrem Mamutović, Dejan Lazarević i Dejan Petrović. Honorare su dobili samo Miroslav Ilić, Svetlana Ražnatović i orkestar „Manjifiko”, ali preko agencije za produkciju koja je novac obezbedila od sponzora. Poređenja radi, troškovi organizacije prošlogodišnjeg Sabora bili su 23 miliona, dok je ovaj koštao upola manje – kazao je Tadić.

----------------------------------

Dogodine od 3. do 9. avgusta

U finalu idućeg, 55. Sabora sviraće 16 orkestara – ove godine bilo ih je 18. Manifestacija će trajati sedam dana a ne pet, kao prošlog avgusta.

Sledeći Sabor biće održan od 3. do 9. avgusta 2015. godine, da bi se završio pre gospojinskog posta – objasnio je Adam Tadić, direktor Sabora.

----------------------------------

Danijela će imati konkurenciju

Ove godine prvi put je kapelnik orkestra koji svira u finalu Sabora bila devojka – Danijela Veselinović iz Arilja. Ali, na zasedanju u Guči je istaknuto da se sve više devojaka bavi trubačkom muzikom, pa tako jedan desetočlani orkestar iz Pančeva ima čak šest cura.

Gvozden Otašević

objavljeno: 17.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.