U novom broju „Magazina” u nedelju, 12. avgusta, čitajte:

Izvor: Politika, 10.Avg.2012, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U novom broju „Magazina” u nedelju, 12. avgusta, čitajte:

 POD LUPOM: TRUBA U ŽIVOTU NAŠEG ČOVEKA

Jurišnica i kolovođenica

Dejan Lazarević i mlade snage

U vojsci je neophodna, u kafani za dert i na svadbama poslednjih godina neizostavna, a u Guči je postala junakinja jedne od najpoznatijih manifestacija u Srbiji i među 15 najvećih etno-festivala u svetu. Dragačevski sabor trubača danas je, u 52. izdanju, stariji od većine svojih posetilaca i zašao je u doba kad se može proglasiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za srpski narodni običaj, dakle nešto neuporedivo više od muzičke priredbe.

Piše Gvozden Otašević

--------------------------------------------------------------------------------------- 

NE SAMO O POSLU - PURIŠA ĐORĐEVIĆ

Život čudniji od filma

Čuvenog režisera malo ko zna pod pravim imenom Mladomir, ali nema te antologije srpske kinematografije u kojoj se ne pominje njegovo „Jutro”. Iza sebe ima više od 70 filmova, deset romana, brojne pripovetke i tri pozorišna komada, a u 88. godini san mu je da snimi priču o Ljubinki Bobić. Bio je fudbaler, novinar, partizan... i doživeo neobične slučajnosti kakvih nema ni na velikom platnu!

Piše Aleksandra Mijalković

------------------------------------------------------------------------------------------- 

ISTORIJA

Kraljica Draga ponižena bez razloga

Kad profesor informacionih tehnologija odluči da vreme posveti istoriji i jednoj ženi, onda je to priča za novine. Prof. dr Božidar Radenković je rešio da istraži manje poznatu biografiju Drage Obrenović, znane kao Mašin, koja je 1903. stradala u majskom prevratu sa suprugom kraljem Aleksandrom. Zahvaljujući njoj, Srbija je sačuvala manastir Hilandar kao svoju svetinju. O njoj su mnogi loše pisali, a bila je lepa, obrazovana, govorila jezike, prevodila, pisala, čak se bavila i novinarstvom, društveno angažovala, uređivala list za afirmaciju žena...

Piše Rajna Popović

------------------------------------------------------------------------------------------ 

SA ARHEOLOZIMA U KOSTOLCU

Tražili Rimljane, našli mamute

Kakav peh, pođe čovek da traži stare Rimljane i njihove carske grobnice – a otkrije skelet džinovskog mamuta! Na kopovima „Drmna” Nemanja Mrđić i njegove kolege Saša Redžić, Mladen Jovičić i Ilija Danković, svi budući doktori nauka, jedne večeri ugledali su nešto nalik na kost, latili su se ašova i špahtli i izronila je kljova Noska...

Piše R. Popović

-------------------------------------------------------------------------------------

PORODIČNI LEKAR

Od rashlađivanja grlo zaboli

Toplotni udar, sunčanica, pogoršanje hroničnih bolesti, pokvarena hrana, crevna i druga oboljenja, infekcije izazvane zagađenom vodom ili nepridržavanjem higijenskih normi… Šta na ovo kažu stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda ?

Piše A. Mijalković

---------------------------------------------------------------------------------------- 

STIL

Torba koja ostavlja utisak

Mnogima se dopada smela ideja Novosađanke Dunje Mihalački da tašnicu za večernji izlazak napravi - od podne obloge. Vinil je otporaa na habanje, kišu, sunce, a postojanih je boja. Jednom rečju savršen materijal, objašnjava dizajnerka kojoj je za izradu nekih torbi i damskih tašni potrebnoi po tri meseca.

Piše Slavica Berić

Magazin

objavljeno: 10.08.2012.
Pogledaj vesti o: Guča

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.