U mom Dragačevu za mene nema mesta

Izvor: Vesti-online.com, 10.Avg.2011, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U mom Dragačevu za mene nema mesta

Rade Jorović kaže da je ovih dana tužniji no ikada. Teško mu je, veli, duša ga boli. Tako je svake godine, u ovo doba, kad počinje Sabor trubača u Guči. Voleo bi Jorke da se veseli sa saborašima, da luduje u Guči do zore, da na najveselije mesto na Balkanu dođe iz rodnog sela Goračići, udaljenog nekoliko kilometara od Guče.

- Poslednjih godina, ne idem toliko na Sabor. Odem samo na sat-dva, ili na dan. Dragačevac sam, Guča mi je u krvi, zato mi srce >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << krvari zbog nekih stvari. Deo sam izvornosti koju treba negovati, ali sam baš ja, Dragačevac rođenjem, srcem i dušom, donekle potcenjen. Sreća da mi, pravi, izvorni Dragačevci umemo malo da se sklonimo, da ne smetamo. Ali, ničija nije gorela do zore. Zato verujem da će u mom Dragačevu jednom i za mene biti mesta.

Boli li vas što Miroslav Ilić u Guči ima solistički koncert, a vi ne pevate na Saboru?

- Svašta me boli. Boli me što neke smešne stvari u Guči fasciniraju narod. Iznese Brega petla na binu i to je događaj! Kažu ljudi, ima tamo i lepih para. Žao mi malo i tih para. Mene nikad ne zovu tamo gde ih ima ! Na desetine hiljada evrića mi tako odlepršaju ispred nosa. A trebalo bi mi samo nekoliko stotki, da sredim put u mojim Goračićima. Pre 11 godina sam imao snage i hrabrosti da snimim album sa trubačima, kad to nikom nije bilo ni interesantno ni komercijalno. Dao sam doprinos muzici i našem kulturnom bogatstvu koje treba negovati. Ali, koga briga? A ja idem logikom, bolje da se sklonim, da ne smetam.

Imate razloga da budete ponosni jer vaše ime stoji u crkvi u Guči!

- Joj, ne stajte mi na muku! Ovaj skromni Dragačevac Rade Jorović je održao prvi koncert u tom kraju i sakupljao pare da se uredi crkva u Guči, da se počne freskopisanje u porti. Skroz u visinu, u toj crkvi naslikan je mali anđeo s trubom i stidljivo piše: "Rade Jorović i pevači ovog kraja." Pre nekoliko godina, kad su došli mladi novinari u crkvu, zatekao sam se tu pa sam počeo da im pričam istoriju crkve i kraja. Izašao je đakon, nije me prepoznao, samo je viknuo novinarima da je zabranjeno snimanje. Rekao sam im: "Haj'mo, deco" i opet se sklonio, da ne smetam. Ume Srbija da jede svoju decu. Mnogo to boli.

Zašto 11 godina niste snimali?

- Poslednji album snimio sam 2000. godine. Bilo je to pred promene, kada su kola krenula nizbrdo za mnoge, dok su mnogi iznenada vaskrsli. Sklonjen sam. Shvatio sam da treba da ćutim i da zahvalim Bogu i za ono malo što mi se da. Vreme je pokazalo da su mnogi, koji su se pojavili za tih 11 godina, obični čekovi bez pokrića. Od silnih pesama, reklamiranja i pojavljivanja, nije ostalo ništa sem silnih dugova zelenašima. Progovoriću o svemu i svačemu jednoga dana. Običaj je u srpskom narodu da istina izađe na videlo posle 30-40 godina.

Koliko je politika uticala na vaš posao?

- Evo jedne sličice iz koje ćete shvatiti. U jednom srpskom selu bio sam neprikosnoven. Onda su prestali da me zovu. Jednog dana pozvao me je čovek da pevam na ispraćaju njegovog sina u vojsku. Ali, postavio je uslov - da otpevam samo nekoliko pesama i da nestanem jer u tom selu nisam poželjan pošto, kako je rekao, pevam četničke pesme! Dodao je i da me poziva samo zato što mora, zbog svog oca, koji za drugog pevača neće da čuje.

- Naravno, to se ne odbija, bez obzira na sve. Deda je ušao u šator tek kada je čuo da sam došao. Udario je štapom o zemlju i dreknuo: "Svi napolje!" Ostali smo samo deda, unuk, muzičari i ja. Otpevao sam mu "Žene vole oficire" i "Marširala kralja Petra garda". Debelo me je nagradio, a onda rekao; "Blago dedi, da sad lepo ideš kući, da se ne družiš sa ovim nesrećnicima!"

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Rade Jorović: Za mene u Guči nema mesta

Izvor: Svet plus, 10.Avg.2011

Pevač Rade Jorović koji se 11 godina nije pojavljivao na muzičkoj sceni, kaže da mu je svake godine teško kada počinje Guča, jer ga niko nikada nije pozvao da nastupi, iako živi na samo par kilometara u mestu Goračići.

Nastavak na Svet plus...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.