Trubači sa juga otkazuju učešće u Guči

Izvor: Kurir, 16.Avg.2012, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trubači sa juga otkazuju učešće u Guči

Ne mogu više da tolerišu, kako su rekli, krajnje neodgovoran i neprofesionalan rad organizatora Dragačevskog sabora trubača, a posebno Adama Tadića, direktora Centra za kulturu opštine Lučane

SURDULICA – Kapelnici 14 najjačih orkestara iz Surdulice, Vladičinog Hana i Grdelice odlučili su na sastanku u Surdulici da raskinu sve odnose sa Saborom trubača u Guči i da, od sledećeg leta, osnuju novi festival, na kome će učestvovati trubački orkestri balkanskih zemalja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Oni su ovakvu odluku doneli sinoć, posle dvočasovne rasprave u kojoj su ocenili da ne mogu više tolerisati, kako su rekli, krajnje neodgovoran i neprofesionalan rad organizatora Dragačevskog sabora trubača, a posebno Adama Tadića, direktora Centra za kulturu opštine Lučane.

"U Guči sam od 1971. godine. Za ovo vreme svašta sam video i čuo, ali sam ove godine prvi put sebe zapitao gde sam ja to zalutao. Ovoga puta prisustvovali šmo otvorenoj trgovini saborskim nagradama, osetili krajnje neljudski i ponižavajući odnos prema orkestrima sa juga", priča nervozno Božidar Nikoilić Donja iz Grdelice, veteran Sabora u Guči.

On je pitao organizatore da li je normalno da se orkestri, koji u Guču svake godine dovode na hiljade posetilaca, smeste "Bogu iza nogu" - 30 kilometara daleko od Guče i da više niko bukvalno na njih ne obraća pažnju.

Siniša Stanković iz sela Zagužanje kod Surdulice kaže da ne želi više "niti da vidi niti da čuje" ni za Guču, ni Adama ni Sabor, jer smatra da se organizatori prema "majstorima trube" s juga, koji Guči donose i slavu i novac, ponašaju drsko i neljudski.

"Da li je normalno da pioniri i omladinci, u obe konkurencije, od organizatora ne dobiju novac ni za jedan sladoled. Da drskost bude veća, oni toj deci nisu obezbedili ni da jedu, ni da piju, niti da spavaju, pa su se klinci snalazili po dragačevskim šupama i parkovima", ljutito priča Stanković, čiji je dvanaesogodišnji sin Darko osvojio nagradu za prvu trubu u pionirskoj konkurenciji.

Bojan Krstić iz Vladičinog Hana, kome je u konkurenciji orkestara pripala treća nagrada, kaže da je u žiriju i organizacionom odboru Sabora bilo trgovaca, mangupa i kriminalaca, čijim bi radom morala da se pozabavi i policija.

On je na ovom sastanku izvadio svoj mobilni telefon i prisutnima pročitao SMS poruku koja mu je stigla završne večeri Sabora, u subotu, 11. avgusta u 18 sati i 26 minuta.

"Evo dragi prijatelji da se uverite, ja sam dakle, sat i po pre početka programa, na kome se odlučivalo o najboljim na Saboru, dobio poruku da će prva nagradu pripasti orkestru ’Barka’ iz Knjaževca. Ako ovo za policiju nije dokaz trgovine i kriminala, sta je onda dokaz“, pitao se Krstić.

Da je neodgovoran odnos organizatora prema orkestrima sa juga Srbije prevršio svaku meru, slaže se i Ljubiša Ristić, urednik programa Surduličkog kulturnog centra.

"Mi sa juga Srbije - iz Vranja, Vladičinog Hana, Surdulice, Grdelice, Lebana, godinama smo gradili ugled i visok muzički rejting ove manifestacije. Ipak, Surdulica, koja ima više registrovanih orkstara nego sve opštine učesnice zajenio, doživela je da njene majstore trube zaobiđu prvih pet priznanja“, priča Ristić.

Još jedan od veterana, Bojan Ristić iz Vladičinog Hana, traži da se prema organizatorima zauzme radikalan stav, s obzirom da se Adam Tadić, kako je rekao, prema romskim orkestrima s juga Srbije, godinama odnosi diskriminatorski, forsirajući "bele" na račun "crnih".

"Adam se igra sa nama. On nas ignoriše gde god može. U subotu sam u jednom trenutku pomislio da odbijem da primim drugu nagradu, ali sam se u poslednjem trenutku predomslio. Danas zvanično kažem da ja i moj orkestar više u Gucu nikada više nogom kročiti nećemo“, rekao je Ristić.

Tadić je danas Tanjugu rekao da je čuo za sastanak u Surdulici i da smatra da je to "nekorektno i bezobrazno od svih", posebno od organizatora satanka i trubača. "Stručni žiri je ove godine radio u novom sastavu i otkrivljivati ih za bilo šta je takođe nekorektno i neljudski", rekao je on.

"Razumem da onaj ko gubi ima pravo da se ljuti ali to što Surdulica ove godine nije osvojila ništa je njen problem a ne moj", rekao je Tadić.

On je dodao i da ne razume primedbe na račun smeštaja budući da su, kako je rekao, smeštaj i hrana bili obezbeđeni u hotelu a to što trubači nisu želeli da budu u hotelu koji je udaljen 30 kilometara od Guče je takođe njihov problem. On je rekao da nije bilo moguće da svi orkestri budu smešteni u Guču pa su zbog toga neki smešteni u susedna mesta.

Predsednik opštine Surdulica Novica Tončev, zatečen zahtevima kapelnika i iznenađen brojnim podacima o lošoj organizaciji, tretmanu romskih trubača, posebno trgovini nagradama, predložio je da se se pronađe "razumno i racionalno rešenje".

"Predlazem da sa ovoga skupa organizatorima uputi pismo sa našim viđenjem situacije i predlogom za prevazilaženje postojećeg stanja. Zatim da predložimo honorare, visine nagrada, standarde i kategorije koji će se primenjivati na sve učesnike", rekao je Tončev.

On je predložio da se u pismu konkretnim primerima ukažu na propusti organizatora, da se sa Gučom odnosi ne raskidaju "preko kolena", a da već ove jeseni, opština Surdulica, u kojoj je registrovano 25 trubačkih orkestara sa 300 članova koji žive od trube, pokrene inicijativu o novom modelu afirmacije ovog muzičkog izraza

"Ovo je dobra prilika da na greškama drugih napravimo sopstveni festival. Mislim da u Surdulici, već sledećeg leta, možemo da napravimo balkanski Truba fest, manifestaciju koju će u startu podržać nekoliko država, na desetine opština i brojni sponzori“, rekao je Tončev.

Ovom dogovoru i inicijative u Surdulici su prisustvovali kapelnici: Elvis Ajdinović, Siniša Stanković, Bojan Krstić, Nebojsa Ivanović, Božidar Nikolić, Bojan Ristić, Stojan Krstić, Vladimir Ivanović, Darko Stanković, Saša Krstić, Stefan Ristić, Kristijan Trajković i Marjan Krstić.
Pogledaj vesti o: Guča

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.