Sve je spremno za Guču

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jul.2010, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve je spremno za Guču

Jubilarni 50. Dragačevski sabor trubača u Guči počinje 13. avgusta i u specijalnom programu tokom 10 saborskih dana do 22. avgusta okupiće 2.000 učesnika, od kojih oko 400 iz drugih zemalja Evrope, Amerike, Australije, Afrike i Azije, najavili su danas organizatori.

''Ovogodišnji program Sabora počinje 13. avgusta u 10 sati svečanim otvaranjem u centru Guče na trgu ispred Spomenika trubaču, uz prisustvo javnih ličnosti i državnih funkcionera'', rekao je na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za novinare direktor Centra za kulturu, sport i turizam Guča Adam Tadić.

Centralni događaji na Saboru održavaće se svake večeri od ponedeljka 16. avgusta od 20 sati na pozornici stadiona FK Dragačevo.

"Potrudili smo se da zadovoljimo ukuse i mladih i starijih i srednjeg doba, svi koncerti su koncipirani da privuku što više posetilaca iz zemlje i inistranstva", rekao je Tadić.

U četvrtak uveče u Guči će se održati Prvo međunarodno takmičenje trubača, na

''Za parkinge je u blizini Guče uređeno 12 hektara površina.

Ugostiteljskim šatrama pokriveno je 5.000 kvadratnih metara, a obezbeđeno i više od 100 metara roštiljske linije, a naši gosti će moći da uživaju u dragačevskim specijalitetima svadbarskom kupusu iz zemljanog lonca, jagnjećem i prasećem pečenju'', dodao je Radojičić.

kojem će nastupiti 15 trubačkih orkestara, dva iz Srbije i 13 iz inostranstva.

U subotu i nedelju 14. i 15. avgusta koncerte će održati majstora trube Dejan Lazarević i Dejan Petrović sa svojim orkestrima.

Na glavnoj pozornici na Saboru će nastupiti grupa Balkanika i Sanja Ilić, Dragan Kojić Keba sa trubačima, orkestar Bobana i Marka Markovića, koji će nastupiti sa nemačkom grupom Šantel, a u sredu 18. avgusta je koncert Gorana Bregovića.

Tradicionalni i najpopularnji saborski događaj - Ponoćni koncert odražava se u petak, a finalno takmičenje 50. Sabora je u subotu 21. avgusta, kada će biti proglašeni pobednici.

Kao specijalni gost finalne večeri koncert će održati Miroslav Ilić u pratnji orkestara Miše Mijatovića i Dejana Petrovića.

"Ja sam jedan od najstarijih i najvernijih saboraša. Volim Guču, volim trubu i sve što se tamo dešava i miriše na tradiciju", rekao je Ilić.

Novina u odnosu na ranije godine, poslednjeg dana Sabora, u nedelju u 15 sati predviđen je revijalni koncert pobednika Sabora, kada će najbolji trubači i orkestri u svim kategorijama svirati poznate kompozicije.

Desetodnevni program će obuhvattiti i svečanu akademiju povodom 50 godina Sabora, pratećih manifestacija likovnih i vajarskih izložbi, promocija publikacija o Saboru i monografije o Guči, saopštili su organizatori na konferenciji.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Guča Miroslav Radojičić je rekao je da je varošica spremna da dočeka stotine hiljada posetilaca i pruži im udoban boravak na jubilarnom Saboru.

''Doneli smo poseban režim saobraćaja, ulaz na Sabor je besplatan, a za ulazak automobilom u Guču plaća se samo parking karta od 1.000 dinara i važi svih 10 dana sa neograničenim brojem ulazaka'', rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, za one koji žele da u dane Sabora kampuju, predviđena su dva kamp naselja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.