Svaki peti Sabor trubača u Guči biće jubilarni

Izvor: Politika, 21.Nov.2014, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki peti Sabor trubača u Guči biće jubilarni

GUČA – Svake pete godine Dragačevski sabor trubača imaće jubilarni karakter i trajaće sedam dana dok će ostalim godinama Sabor biti dva dana kraći, odučio je Privremeni organ opštine Lučani.

Iako će 55. Sabor trubača biti održan tek u avgustu 2015. godine, u trajanju od sedam dana, pripreme za najveću manifestaciju izvornog narodnog stvaralaštva već su počele zbog njenog značaja za čitavo Dragačevo i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbiju.

Kako je za agenciju Beta izjavio predsednik Privremenog organa Slobodan Jolović ubuduće će, na narodnim i zabavnim koncertima koji budu organizovani na Saboru, isključivo učestovati trubači.

„Nećemo dozvoliti da se na svetskom saboru trube i u Guči, koja je proglašena za njenu prestonicu, čuju drugi instrumenti jer ovde dolazi oko pola miliona posetilaca da uživa u zvucima trube”, rekao je Jolović.

Odlučeno je da u ugostiteljskim objektima, šatrama i na uličnim tezgama, neće moći da se koriste zvučnici tokom saborskih dana, već samo „živa” muzika trubača, a za nepoštovanje te odluke utvrđene su i kazne koje se kreću u rasponu od 100.000 do 500.000 dinara.

Svi prihodi sa Sabora ubuduće će se slivati u opštinski budžet a odbornici Skupštine opštine će odlučivati o njegovoj potrošnji jer se na taj način najbolje vrši kontrola svakog dinara.

Tim povodom izdato je i saopštenje u kome se ističe da su prihodi sa Sabora najznačajniji finansijski izvor prihoda u budžetu, od kojih su u proteklom periodu finansirane kapitalne investicije u Dragačevu.

Naglašeno je da je do sada tim sredstvima raspolagao Centar za kulturu u Guči, što je umanjilo prihode.

Tako je u prošloj godini ostvareno samo dva miliona dinara a u prethodnom periodu, godišnje je to iznosilo 18 puta više.

Beta

objavljeno: 21.11.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.