Stare pesme uplašile trubače

Izvor: Politika, 23.Jul.2013, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stare pesme uplašile trubače

Pod pritiskom muzičara, rukovodstvo Dragačevskog sabora obezbediće smeštaj u kućama u Guči svim orkestrima sa strane

Guča – Trubački orkestri iz zapadne Srbije bojkotovali su predtakmičenje za ovogodišnji Sabor u Guči, održano u nedelju na Zlatiboru, i uspeli da unaprede uslove života i rada za svoju muzičku braću. Direktor dragačevskog Sabora trubača, Adam Tadić, saopštio je juče da će za sve takmičarske orkestre koji dolaze sa strane, 24 domaća >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i osam iz drugih država, o trošku domaćina biti obezbeđen smeštaj od dva ili tri dana u kućama u varošici, a ishrana se podrazumeva. – To smo pokušali i prošle godine, ali je tada deo orkestara bio smešten u hotelu u 30 kilometara udaljenoj Ivanjici, pa su se žalili da su van događaja. Decenijama pre toga spavali su u vrećama na podu ili u vojničkim krevetima raspoređenim u školi, a na 53. Saboru svi će dobiti udobne sobe u Guči, i za svakog Sabor plaća meštanima 20 evra neto po konaku – rekao je Tadić za „Politiku“.

On je, na taj način, potvrdio da su prigovori trubača zapadne Srbije u vezi sa smeštajem bili razložni, ali ne prihvata ceo sadržaj „kritičkog paketa“. – Kroz razne priče provejavalo je da su svi pobednici 10 poslednjih godina plaćali nekome nešto za to, što je nenormalno. Uveren sam da stručni žiri časno radi, uostalom u njemu je ove godine troje novih članova. Istina je da smo promenili jednog člana žirija, profesora trube iz Niša, zato što je svirao u orkestru koji se ovde takmičio godinu dana ranije. Izvinili smo se čoveku i rekli da član žirija ne može biti neko ko ima posebne simpatije prema jednom sastavu.

Tadić, međutim, ocenjuje da je osnovni razlog za protest orkestara iz zapadne Srbije – promena saborskih pravila. Od ove godine, naime, po predlogu stručnog saveta Sabora, od predtakmičenja, pa dalje orkestri mogu da sviraju samo kompoziciju koju dobiju iz šešira. – Ta novost uvedena je zato što su se ranije sastavi godinama takmičili sa samo nekoliko odabranih i dobro uvežbanih pesama, pa se ponavljali. Sada su svima ponuđene stare, izvorne pesme iz njihovog zavičaja, a ko će koju dobiti određuje se lutrijom najmanje 60 dana pre predtakmičenja. I, tako je nastao problem. Jer, potrebno je praktično svakodnevno vežbati kako bi se za dva meseca savladala kompozicija.

Povrh svega, ističe direktor Sabora, promenila su se i vremena. Ranije su svi orkestri Guču napuštali punih džepova, došla je kriza, a otišli motivi. Trubači se ovih dana bore da na drugim stranama i poslovima zarade koji dinar, pa zato, veli on, nisu stigli da se uvežbaju za Zlatibor.

Kapelnicima, isto tako, smeta što se sve više estradnih pevača pojavljuje na Saboru u Guči, ali direktor odgovara da je reč o imenima koja privlače brojnu publiku: – Prema istraživanjima naše agencije, Aca Lukas koji će ove godine pevati u Guči trenutno je po popularnosti u Srbiji odmah iza Svetlane Ražnatović. Dovođenjem estradnih pevača povećavamo broj posetilaca i na trubačkim takmičenjima, a veliku korist od toga imaju i ugostitelji koji na Saboru prodaju piće i hranu.

Po konačnom programu 53. Sabora (5–11. avgusta) koji je objavljen juče, lista učesnika ima 1.240 imena: pet pionirskih, 12 omladinskih i 24 seniorska orkestra iz Srbije, 19 kulturno-umetničkih društava, 29 pevačkih grupa, kao i osam trubačkih kapela iz inostranstva. Pored Ace Lukasa koji će, uz orkestar Dejana Lazarevića, pevati u Guči 8. avgusta (23 sata), na ovom saboru sviraće i Dejan Petrović sa „Big bendom“ (9. avgusta u 21), Boban i Marko Marković (10. avgusta u 24), a 11. avgusta orkestri Dejana Lazarevića (20) i Gorana Bregovića (21). Dakle, trubačka elita Balkana i Evrope sa „Orkestrom za svadbe i sahrane“.

Domaćini predviđaju da će 53. Sabor okupiti oko pola miliona gostiju i planirali su da troškovi organizacije budu 16,3 miliona dinara, uključujući i oko 7.000 obroka za učesnike programa, bez policije.

Finalno takmičenje za prvu trubu Dragačeva 2013. na programu je u subotu, 10. avgusta u 21 sat, kad će snage odmeriti 16 najboljih orkestara u Srbiji. Već je poznato 12 finalista. To su orkestri „Barka“ i „Dar-mar“ iz Knjaževca, „Medenjaci“ iz Niša, kapele Bojana Krstića iz Vladičinog Hana, Ekrema Mamutovića i Milana Mladenovića iz Vranja, Elvisa Ajdinovića iz Surdulice, Bojana Ristića iz Vladičinog Hana, „Šidski trubači“ iz Šida, Dejana Jevđića i „Zato Taro Lajt“ iz Požege i Gorana Rankovića iz Guče. Još četiri orkestra za finale biće poznata 9. avgusta, posle polufinala za koje se kvalifikovalo 10 trubačkih sastava.

G. Otašević

objavljeno: 24.07.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.