Izvor: B92, 24.Jul.2010, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabor frulaša u Prislonici

Beograd -- Dok Sabor trubača u Guči ima međunarodni karakter, u Prislonici kod Čačka održava se manifestacija republičkog značaja.

Naime, po 23. put nadmetaće se najbolji frulaši iz cele Srbije.

Učesnici nadmetanja su prošli kroz kvalifikacione smotre, tako da se u Prislonici na Saboru frulaša Srbije nadmeću pravi majstori u muziciranju na ovom instumentu.

Kada se pre 34 godine Čačanin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Borislav Pajović zaposlio u Švedskoj, nije ni sanjao da će 2009. godine, praktično na zalasku radnog veka, ostati bez posla zbog krize.

I dok njegove strane kolege očajavaju, on je svoj hobi, izradu frula, pretvorio u mogućnost zarade, a kompletan alat i mašine sam je napravio.

Borislavove frule sviraju se širom Evrope i Srbije.

On u rodni Čačak uvek dolazi zbog Sabora frulaša u Prislonici, gde se nekad i sam nadmetao. Sad ima pravu zamenu, sina Marka, koji će se po prvi put ove godine nadmetati u Prislonici sa najmlađim frulašima.

Izvršni direktor Sabora frulaša u Prislonici, Siniša Pravdić, kaže da se u ovom selu, nadomak Čačka, nadmeću samo najbolji.

Direktor turističke organizacije Čačak, Mikan Stojanić, kaže da Sabor frulaša, nije slučajno organizovan u Prislonici.

Pre 23 godine u Prislonici nadmetala su se samo tri frulaša, a sada se svake godine nadmeće 30 takmičara u svim kategorijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.