Raspadaju se spomenici kulture u Italiji

Izvor: Prva.rs, 21.Jul.2015, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspadaju se spomenici kulture u Italiji

Pošto Italijani tuguju zbog stanja svojih spomenika, modni magovi su priskočili u pomoć, izrazivši spremnost da daju milione evra za potrebnu restauraciju, u zamenu za različita sponzorska prava. Tako obnovu Koleseuma, na primer, sponzoriše luksuzni brend kože "Tods".
Međutim, u Italiji je u toku rasprava oko komercijalizacije istorije zbog prihvatanja privatnog novca za spasavanje nekih od najpoznatijih relikvija antičkog sveta. Italijani žele da izbegnu američki stil "ribrendinga", >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << kako bi sprečili da se spomenici ubuduće zovu "Prada Pomepeji" ili "Krivi toranj Guči".
U strahu od "diznifikacije" znamenitosti, italijanska vlada je uglavnom izbegavala privatne donacije za održavanje i renoviranje, ali zbog višegodišnjih ekonomskih teškoća sada to čini. Svi se slažu da nešto ipak treba da se uradi. Zagađenja su velika, a u nekim slučajevima je došlo do raspadanja, tako da je veliki broj mesta ugrožen.
Pogođeno erozijom, opalo je kameno lišće sa fontane Di Trevi, a origanalna boja slonovače Koloseuma je potamnela od izduvnih gasova automobila.
Čak i ako na poslovima restauracije mnogi mogu da dobiju posao, građani kažu da bi Italija u potrazi za sponzorstvom, mogla da proda svoju dušu. Neke firme će za svoj dorpinos dobiti diskretna priznanja u blizini spomenika, koji bi mogli da izgledaju kao modni dodaci znamenotstima.
Predsednik Privredne komore Rima Đankarlo Kremonesi upozorio je da je Rim na ivici kolapsa zbog dugogodisnsjeg zanemarivanja znamenitisti grada, imigraciione krize i korupcije. Kremonesi je istakao da nije samo kulturno nasleđe u opasnosti, problem je i sa sa upravom grada koja je ogrezla u korupciju, sa slabom ekonomijom i sa lošim javnim službama.
Rim se po kvalitetu javnih službi, prema istraživanju Evropske komisije iz 2013,, našao na kraju liste prestonica EU. Gradonačelnik Rima Ignasio Marino je istakao da je u otvorenom pismu italijanskom listu "Korijera dela Sera", pokušao bezuspešno da da pogura duboke i radikalne reforme.
Prošle godine otkriven je skandalozan slučaj korupcije u gradu, kada je utvrđeno da su lokalni političari u saradnji sa kriminalnim klanovima krali novac od đubretara i drugih komunalnih službi.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.