Opančići i na internetu

Izvor: Blic, 06.Feb.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opančići i na internetu

Poznata igra „iks-oks“ sa glinenim figuricama Vojvođana u narodnoj nošnji, statute Beogradskog pobednika, manastira Žiče, Ravanice, Studenice, cara Dušana, despota Stefana, motivi Skadarlije, Guče, Kalemegdana ili pak tradicionalna srpska obuća - opanci…

Ovo su samo neki od suvenira koje su zanatlije širom Srbije ručno uradili, a odnedavno sve ove stvarčice koje asociraju na našu zemlju mogu se videti, ali i kupiti preko internet sajta www.suvenirisrbije.com.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Ovaj sajt postoji već dve godine. Međutim, tek odskoro zastupljen je novi koncept u kome svi proizvođači suvenira koji to žele mogu svoje radove da postave na ovu stranicu.

- Svi suveniri su originalni pošto su ih većinom pravile stare zanatlije i svaki prati posebna priča. Piše da li ga je pravio kožar, grnčar, kovač, keramičar ili opančar i šta simbolizuje. Na sajtu stoje podaci svih proizvođača, pa kupci mogu lako stupiti u kontakt sa njima. Suveniri se mogu dostavljati van zemlje, ali i po Srbiji - kaže Ana Jovanović, urednik sajta suvenirisrbije.com.

Svaki deo zemlje ima suvenire karakteristične za to podneblje. Tako je primetna razlika na njima, u zavisnosti od toga da li potiču iz Vojvodine, centralne ili južne Srbije.

- Na severu zemlje trenutno se najviše prave figurice Vojvođana u narodnoj nošnji. Međutim, u Bačkoj ima dosta suvenira koji imaju veze sa konjima, kao što su male potkovice ili kožne bisage. Na jugu su aktuelni turski ćilimi sa piratskim motivima, dok je centralni deo po tom pitanju najraznovrsniji. Urađen je nakit sa zdanjima srpskih manastira, veoma su popularni metalni vojnici, ali i medaljoni sa srpskim vladarima. I glavni grad ima dosta motiva, kao što su Avalski toranj, hram Svetog Save, Beogradska tvrđava - kaže Ana Jovanović i navodi i da postoji posebna komisija koja bira stvari koje se mogu naći na sajtu.

Prosečna cena pet evra

Prosečna cena suvenira je oko pet evra, odnosno 500 dinara, i ti predmeti se i najviše prodaju. Opet, postoje i oni koji koštaju 60 dinara, ali ima nekih kolekcionarskih primeraka kao što su pojedine slike koje staju i više desetina hiljada dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.