Majstori trube ljuti na organizatore Guče: Najavljeni smo kao takmičari bez našeg znanja

Izvor: Blic, 09.Jun.2016, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majstori trube ljuti na organizatore Guče: Najavljeni smo kao takmičari bez našeg znanja

Majstori trube Dejan Jevdjić, Veljko Ostojić i Deajan Lazarević u otvorenom pismu javnosti kažu da je odluka organizatora Sabora trubača u Guči da se, bez ikakvog pitanja, njihova imena nađu na spisku učesnika novog takmičenja za majstora trube (osnovanog kao slamka spasa za Guču), bezobrazna i uvredljiva.

-To je, pre svega, nepoštovanje naših ličnosti, naših imena i zvanja. Zato smo rešili da se, radi potpune istine, i ničega više, narodu, kome dugujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sve što smo postigli otvoreno obratimo - navode ovi slavni trubači.

-Odjednom su naša imena osvanula u medijima kao sigurni učesnici takmičenja, i to "po rečima organizatora". Sve to bez našeg znanja, bez pitanja, bez najave... Bahatost je ovoga puta prevršila svaku meru. Kada smo se takmičili dobijao se kao trofej – truba, koja ne vredi više od 350 evra, a na nekim nije moglo čak ni da se svira. Lobi za takve nagrade išao je i više od 10.000 evra.

Pitamo se sada koliki je lobi za nagradu, koju bi navodno trebalo da dobije najbolji među majstorima, a reč je o milion dinara. Ne želimo da se takmičimo kada se unapred zna ko će da pobedi! Guča je biznis. I u njoj i oko nje se sve svodi na novac, sve se vrti oko para. Nažalost, od svog tog velikog kolača mi, trubači nismo dobili – ništa. E, pa dosta je bilo! Dosta smo "branili

srpstvo" za "dž". To je prošlo vreme. Zašto bismo išli za ljubav u Guču, kada ona ništa ne radi za ljubav, već samo za pare?! –ističu ovi poznati trubači.

Kažu da je nezadovoljstvo tinjalo godinama a izazvano je nepoštovanjem organizatora prema trubačkim orkestrima.

-Ne može da se zaboravi da su trubači decenijama spavali po školama, na ulicama, pod šatorima, da su sami sebi plaćali iole normalniji smeštaj, da su svirali i dan i noć za potrebe organizatora u programima Sabora, i to bez ikakve nadoknade! Pa gde to u svetu ima? Na kom festivalu? I opet bismo svirali za saboraše, za narod, bez prestanka sedam dana – besplatno. Ali, samo da nas je neko lepo pitao pa da se dogovorimo i zajedno vratimo Sabor narodu! –ističu svoj stav otvoreno.

Majstori trube se slažu da je lepo vratiti ih sve u Guču ali ne kroz takjmičenje jer bi onda 56 godina tradicije postalo beznačajno.

-Zašto su nas pre neku godinu molili da se povučemo sa takmičenja kako bi "i ostali mogli da osvoje neku nagradu", a sada nas, pod pretnjom, teraju da se vratimo? Danas nam prete da će

nam, ako se ne budemo takmičili, oduzeti majstorsko pismo, zabraniti da sviramo u Guči. Pričaju nam da smo kukavice i da se plašimo takmičenja. Mi im na to odgovaramo: Možete da nam oduzmete majstorsko pismo, ali ne i naše znanje, narod koji nas voli, poštuje i podržava. Ne plašimo se mi nikoga, najmanje ne svojih kolega, majstora. Plašimo se samo za Guču! –navode majstori trube Jevdjić, Lazarević i Ostojić uz još jedan otvoren poziv organizatorima da se uz dogovor Sabor trubača vrati narodu kome i pripada.
Pogledaj vesti o: Guča

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Trubači: Ne želimo da se takmičimo kada se unapred zna ko će pobediti u Guči!

Izvor: Večernje novosti, 10.Jun.2016, 08:44

Poznati trubači naglašavaju da bi svirali sedam dana besplatno za saboraše, za narod, samo da ih je, neko lepo pitao, a ne naredio. Sada im prete da će im, ako se ne budu takmičili, oduzeti majstorsko pismo i zabraniti da sviraju u Guči TRI čuvena majstora trube iz Zapadne...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.