Kraj najstarije srpske parnice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2010, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj najstarije srpske parnice

BEOGRAD -

Apelacioni sud u Kragujevcu dostavio je ove sedmice presudu učesnicima u sporu Janković protiv Jankovića i na taj način je pravosnažno okončana najstarija srpska parnica.

Početa je 14. marta 1978. pred sudom u Guči kad je Sreten Janković (83) iz Kotraže u Dragačevu pokušao da obori testament pokojnog oca Radojice i ugovor o doživotnom izdržavanju koji je njegov roditelj sklopio sa drugim sinom, Vidojem (78).

Braća su pre 32 godine prestala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da govore i počela da se sude, pa se bratski nesporazum otegao na 35 održanih, sedam odloženih i tri rasprave na licu mesta. A troškovi postupka narasli na 299.189,16 dinara.

U međuvremenu su dosadašnji sudski troškovi parničara u ovom sporu, računajući sve izdatke, višestruko nadmašili vrednost sporne imovine, izveštava danas "Politika".

Elem, odlukom kuće pravde iz Kragujevca, Sreten Janković u svojinu će dobiti 23,97 ari sporne očevine. Pored toga, ovom presudom Vidoje je obavezan da Sretenu plati petinu građevina koje su, inače, srušene pre šest godina: 75.287 dinara za štalu, 9.133 dinara za trem i 9.653 dinara za peti deo svinjca.

"Većina zahteva Sretena Jankovića nije usvojena, i to što je tužiocu dosuđeno on je praktično imao garantovano testamentom. Jankovići će opet morati u sudnicu, jer im tek predstoji rasprava o deobi očevine, koja ukupno obuhvata oko osam hektara", kaže Dragana Ranković za "Politiku".

Povrh svega, Ustavni sud priznao je Vidoju Jankoviću pravo na obeštećenje, jer nije imao suđenje u razumnom roku. On od ministarstva pravde traži 500.000 dinara zbog pretrpljene nematerijalne štete, 242.000 na ime materijalne štete i 32.500 dinara za troškove postupka pred Ustavnim sudom.

U sporu Vidoje Janković protiv ministarstva na redu je već treće ročište koje je zakazano za 4. oktobar ove godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.