Kad Guča proključa

Izvor: RTS, 10.Avg.2013, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad Guča proključa

Pretposlednji dan u srpsku varošicu, pristiže i najveći broj posetilaca iz zemlje i sveta. U Guči su se obreli zdravičari, putnici-pešaci, zanatlije, opančari, višebojci, ugostitelji, stranci. Ne ključa samo Guča, već i svadbarski kupus.

Večeras će se znati koji će orkestar iz Srbije, na 53. Saboru trubača u Guči, osvojiti prestižnu nagradu - Zlatnu trubu. Pretposlednji dan u srpsku varošicu, pristiže i najveći broj posetilaca iz zemlje i sveta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ko se sve, na ovoj vrelini, obreo u srpskoj varošici? Zdravičari, putnici-pešaci, zanatlije, opančari, višebojci, ugostitelji, stranci.

Vuk Pančević kaže da dobar zdravičar mora da ima glas, stas, memoriju, da mu se mozak ne muti, a jezik ne sapliće.

Vladiša Petković kaže da se svake godine, peške, zaputi se u Guču. On stigne za 36 sati i  pešačenje smatra vrstom sporta, ne troši duvan ni alkohol.

Opančari na tezgama nude robu domaće radinosti. Tradicionalnu, kažu, jer i Guča je tradicija. Par opanaka 20 evra.

"Kupuju se opanci i šajkače, naše pantalone, jeleci, kupuju ih stranci najviše", kaže Slobodan Milinković.

Njima opanci nisu potrebni. Višebojci. Bore se za titulu harambaše. Sedmostruki pobednik, najbolji je u bacanju kamena s ramena.

"Za mene je to nešto posebno, jer višeboj je nešto što je lepo i što predstavlja srpsku tradiciju. Mislim da bi trebalo više vremena i pažnje da se posvećuje ovakvim nekim disciplinama", rekao je Nikola Krajinović. 

Ne ključa samo Guča, već i svadbarski kupus. A domaći i stranci, gase žeđ pivom, posle dobre porcije od 250 dinara.

Ipak, da nije trubača, ne bi bilo ni Guče. Ili obrnuto. Jedan od najpoznatijih, publici poklanja revijalne koncerte.

"Ovo je mesto bogom dano za trubu, što ja ne bih voleo da se pokvari da tu ne bude više truba, voleo bih da ostane festival trube, a ne turbo folka", kaže Dejan Petrović, višestruki pobednik Guče.

Guča broji 1.240 učesnika, nekoliko stotina hiljada posetilaca. Ugostitelji manje para nego prethodnih godina, organizatori više stranaca i novinara. Sve u svemu, ova vrelina nije pomutila note festivala trube.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.