Guči potrebni autentični sadržaji

Izvor: B92, 23.Nov.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guči potrebni autentični sadržaji

Dragačevski sabor trubača mora biti obogaćen novim sadržajima, autentičnim narodnim običajima i posvećen samo narodu, trubačima i srpskoj trubi, poruka je sa skupa koji je organizovala Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i predstavnici Dragačeva u Beogradu.

Razgovor je vođen pod nazivom "Dragačevski sabor trubača - juče, danas i sutra" a učestvovali su njegovi osnivači od pre 50 godina, kulturni radnici, etnomuzikolozi, darodavci, novinari, turizmolozi i saboraši.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Osnovna poruka je da ubuduće organizacija Sabora bude poverena Ustanovi kulture a ne opštini, a da predsednik opštine ne može biti predsednik Saborskog odbora, jer je to sukob interesa.

Skupu nije prisustvovao niko od članova sadašnjeg organizacionog odbora niti lokalne vlasti u opštini Lučani ili mesnoj zajednici u Guči, a usvojeni zaključci su prosledjeni novinarima i institucijama u Srbiji.

Predsednik Saborskog odbora i predsednik opštine Lučani Slobodan Jolović je rekao da je "očigledno da ljudi čije je vreme prošlo ne mogu da prihvate uvođenje sabora u legalne tokove i kontrolu najviših organa lokalne vlasti, jer više nema honorara".

Jolović ističe da su pojedinci, koji su se okupili u Beogradu, svojim sitnim interesima doveli u zabludu značajna imena iz sveta kulture a da je Žika Ajdačić, generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije zahtevao da se Sabor iz Guče premesti na Zlatibor.

"Sada o Saboru brine lokalna samuprava, a kada je god o Guči i Saboru više brinuo neko iz Beogarada, nego mi koji u njoj živimo, Guča i Sabor su nazadovali i stagnirali", rekao je Jolović.

On je rekao da je na Saboru u proteklih 12 godina ostvarena dobit od oko 2,4 miliona evra, a samo u njegovom mandatu od 2004. godine skoro dva miliona, pri čemu najveću korist ima država od poreza, koja vrlo malo vraća kroz ulaganja u investicije u opštini.

Jolović je dodao da su zahvaljujući stavljanju svih prihoda pod kontrolu organa lokalne samouprave, ostvarena značajna sredstva koja se ulažu u komunalne projekte koji doprinose razvoju te manifestacije i životu samih građana Guče i okoline.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.