Guča u brojkama: Najzanimljiviji podaci o najvećoj trubačkoj fešti na svetu

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jul.2023, 14:50

Guča u brojkama: Najzanimljiviji podaci o najvećoj trubačkoj fešti na svetu

Guča festival održaće se ove godine od 9. do 13. avgusta u organizaciji Opštine Lučani, KC Guča, TO Dragačevo i Skymusic-a. Festival je podeljen na Predsaborske dane, kada će nastupati Aco Pejović (09. avgust) i Aleksandra Prijović (10. avgust) i 62. Dragačevski sabor trubača, koji će se održati od 11. do 13. avgusta

Najpoznatija trubačka smotra na svetu, Dragačevski sabor trubača, više od šest decenija održava se u kolevci srpske trube – Guči, a ovo su neki >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od podataka koje sigurno niste znali.

•    Dragačevski sabor trubača nastao je davne 1961. godine (16. oktobra), a za titulu najboljeg borila su se četiri orkestra iz sela u okolini Dragačeva. Ove godine Sabor slavi svoje 62. izdanje, a za prestižne nagrade u seniorskoj kategoriji takmičiće se 16 trubačkih orkestara.

•    Pravila nalažu da plasman na finalno takmičenje mogu ostvariti pobednički orkestri iz pet predtakmičarskih centara: Kovačice, Boljevca, Zlatibora, Kotraže i Surdulice. Trubački orkestri nastupaju izvodeći dve numere svojstvene stilskom izražavanju u svom kraju. Muziciranje je prefinjeno i savršeno, jer poneti titulu prve trube u Guči, san je svakog trubača.

•    Saborska himna "Sa Ovčara i Kablara", čije izvođenje sledi nakon usklika "Oglasi se, oglasi, prva trubo Dragačeva!", označava zvaničan početak Sabora, a njena istorija duga je više od 130 godina. Nastala je tokom oslobodilačkih ratova protiv Turaka, a njeno izvođenje od strane više od 200 trubača poseban je doživljaj.

•    Pored himne, tu je i čuveni saboraški pozdrav: "Sviraj trubo, svirala zadugo, za veselje i ni za šta drugo“, koja je neizostavni deo ove manifestacije decenijama unazad.

•    Tokom trajanja Sabora, Guča postaje svetski centar trube i najveća trubačka svetkovina na svetu. Zbog posebne energije koju nosi, a koja se ogleda u neponovljivoj atmosferi, izobilju muzike, zabave, ića i pića, ova varošica iz godine u godinu privlači sve veći broj domaćih turista, ali i stranih gostiju iz svih krajeva sveta. Ipak, rekord je postavljen 2010. godine, kada je Guču posetilo više od 700 hiljada gostiju, a Sabor je trajao čak 10 dana!
Pogledaj vesti o: Guča

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.