Izvor: B92, 11.Jul.2009, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guča: Samo truba dozvoljena

Guča -- Na ovogodišnjem Saboru trubača u Guči neće biti dozvoljena nijedna druga vrsta muzike osim muzike trubača. Ulaz će biti slobodan.

Na ovogodišnjem Saboru trubača u Guči neće biti dozvoljena nijedna druga vrsta muzika osim trube, odlučila je lokalna vlast. Ulaz će biti slobodan, a kako nije menjan iznos komunalne takse, očekuje se i da cene ne budu velike.

Iako je Guča tokom tradicionalnog Sabora širom otvorenih vrata za sve ljubitelje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trube, svojim aktima lokalna vlast je donela i neka ograničenja.

Naime, tokom Sabora u Guči neće biti dozvoljena nijedna druga vrsta muzika osim muzike trube.

Predsednik opštine Lučani i domaćin 49. sabora, Slobodan Jolović izjavio je da će u Guči moći da sviraju isključivo najbolji domaći i strani trubački orkestri.

"Postoji saborska policija, koja u vreme sabora uklanja sve divlje orkestre, uklanja sve one koji izvode neku drugu muziku i propisane su skupštinskom odlukom visoke kazne za one koji se ponašaju suprotno”, kaže Jolović.

"U vreme sabora čak se i oduzimaju instrumenti, pa i trube onih koji krše saborska pravila i vraćaju se vlasnicima po završetku sabora”, rekao je on.

Iako se smatra da veliki broj posetilaca donosi i veliki finansijsku dobit za žitelje Guče, oni to negiraju.

"Osamdeset odsto smeštajnog kapaciteta ovde, baš u centru varošice, ostane neiskorišćeno, jer neko iz nekih razloga šalje ljude u okolna mesta - Lučani, Ivanjica, Arilje, Požega. A smeštaj je inače 20 evra, nije 50, 60 i 70, kao što se priča u medijima”, kaže Jolović.

"Ima dosta tih ljudi što dolaze sa strane, za male pare. Za 100, 200 evra, što ne mogu u svojim zemljama da urade. I ja kažem - daleko lepa kuća tim strancima”, navodi on.

Ovogodišnji Sabor trubača posvećen je običnom saborašu, pa će tako ulaz biti besplatan, a opštinske vlasti nisu podizale cene komunalnih taksa.

Tomislav Protić, jedan od ugostitelja zbog toga očekuje i veću posetu, ali i povoljnije cene.

"Da bi svi mogli da sa nekim manjim troškovima prođu ovde kod nas i da se lepo provedu, za neke manje pare”, kaže on.

Na poziv da prisustvuju 49. saboru trubača u Guči još nisu odgovorili Obama, Medvedev i Putin. Međutim, već sada smeštaj rezervišu stranci, kojih je svake godine sve više.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.