Guča: Počelo takmičenje orkestara i trubača

Izvor: Blic, 13.Avg.2011, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guča: Počelo takmičenje orkestara i trubača

GUČA - Finalno takmičenje za prvu trubu i najbolji trubački orkestar 51. Sabora trubača u Guči pre par minuta otvorio je predsednik Saborskog odbora, Slobodan Jolović, ističući da je na tlo ove varošice večeras stupio 16 000 000 gost. Nakon njega saboraše i trubače pozdravio je i domaćin sabora Milenko Kostić.

"Biti domačin ovog sabora velika je čast, želim da podelimo radost i ponos što smo večeras ovde. Živela truba i vi sa njom", rekao je Kostić. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Počasni građanin ove varoši, najbolji trubač na Balkanu, Boban Marković i zvanično je otvorio Sabor trubača poželevši kolegama puno uspeha i da pobedi najbolji.

"Dobro došli na slavu trube. Guča je postala srpska slava koju slave svi ljubitelji trube na svetu", rekao je Boban Marković.

"Meni je Sabor u Guči najvažniji događaj sezone. Koncerti na festivalima, druženje sa svetskim muzičkim zvezdama ne mogu se meriti sa koncertom pred mojom publikom, pred vama u Guči, niti nešto može zameniti druženje sa prijateljima ispod šatri, uz zvuke trube", rekao je Boban Marković, koji će sa sinom Markom održati koncert u pauzi dok žiri bude odlučivao o pobednicima.

Dačić na utakmici

Iako su svi ministri i predsednik Vlade RS, pozvani da otvore Sabor trubača i finalno takmičenje u Guči, niko se nije pojavilo. Ministar policije Ivica Dačić, za koga se govorilo da će možda otvoriti takmičenje u varošici trube, ipak se odlučio za Humsku gde iz lože posmatra fudbalski meč između Partizana i Novog Pazara. Govori se da je nedolasku mnistara iz SPS prethodilo previranje u ovoj partiji na lokalnom nivou, zbog predsednika Saborskog odbora, Slobodana Jolovića.

Za prestižna priznanja u Guči bori se 18 orkestara: "Bakije Bakića" pod upravom Ekrema Mamutovića i orkestar Nenada Mladenovića iz Vranja, Zlatne trube i Barka iz Knjaževca, orkestar Miloša Perišića iz Goračića, Elivisa Ajdinovića iz Surdulice, Gvozdena Rosića iz Rtiju, Bojana Krstića i Bojana Ristića iz Vladičinog Hana, orkestar "ZAO TARO LAJT" Dejana Jevđića i Ljubivija Dikovića iz Kalenića, Janka Jovanovića iz Zemuna, Božidara Nikolića iz Grdelice, Dejana Lazarevića iz Požege, Ace Novkovića i orkestar Siniše Stankovića iz Zagušanja, Veljka Ostojića iz Zlakuse, Gorana Rankovića iz Guče i orkestar Radiše Vitezovića iz Tubića.

Orkestri izvode po dve muzičke numere, a žiri ,u čijem je sastavu je i majstor trube Dejan Petrović, odlučiće ko će poneti titulu najboljeg na ovogodišnjem saboru. Pobednik finalnog takmičenja 51. Sabora trubača u Guču nadmetaće se sutra u 15 časova na Međunarodnom takmičenju trubačkih orkestara za priznanje najboljeg trubača sveta. Međunarodno takmičenje uvedeno je prošle godine na jubilarnom Saboru, kada je najbolji trubač na svetu bio Dejan Petrović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.