Izvor: RTS, 14.Okt.2020, 23:32

Glasne trube podsetile na prvi Sabor u Dragačevu, kada su se zvuci limenih instrumenata vinuli u svet

U Guči je obeležen dan kada je 1961. godine održan prvi Dragačevski sabor trubača. Uz budilicu, podizanje zastave i promociju monografije, ali i glasne trube.
Da priča o trubi živi već šest decenija na početku niko nije očekivao. Od prvog Sabora zvuci limenih instrumenata vinuli su se u svet, a svet je zbog posebne atmosfere u Guču dolazio.

''Mi računamo da će Sabor sad da doživi neku renesansu. Prvo su doživele trube, e >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sad treba i Sabor da doživi renesansu'', priča Nikola Nika Stojić, jedan od osnivača Dragačevskog sabora trubača.
Dragan Jovanović Laf, odsvirao je prve tonove na prvom Saboru. Kapelnik je jednod od četiri dragačevska orkestra koji su se takmičili te 1961. godine.
''Da nisu organizovali oni mi bi svirali u svom selu u svom okruženju, i niko ne bi došao. Razumeš, a šta je se desilo, da mnoge porodice sad žive od trube i to na visokoj nozi. Čula se Guča i Srbija", kaže Laf.
Dragačevo je postalo prepoznatljivo, trubači žive za izlazak na saborsku pozornicu, a manifestacija u čast trubaštva privlači turiste iz celog sveta.
''Pre 60 godina je to bilo ovde kod nas u porti, sada ga mi danas ga obeležavamo na da kažemo na polovini između 59. i 60. Sabora koji će se održati sledeće godine, između 12. i 15 avgusta 2021'', navodi Bili Vulović, direktor turističke organizacije ''Dragačevo'' u Guči.
Organizatori se nadaju da će 60. Sabor trubača biti manifestacija od kulturnog značaja za Srbiju i da će se zvuk trube još dalje čuti.
Pogledaj vesti o: Guča

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.