Generalna proba pred Sabor u Guči

Izvor: Glas javnosti, 14.Jul.2009, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Generalna proba pred Sabor u Guči

Na tradicionalnoj turističko-privrednoj manifestaciji „Vlasinsko leto“, koja je po 24. put održana u Surdulici, na jugu Srbije, duvački orkestri sa popularne „Južne pruge“, pripremili su veliko programsko iznenađenje za sve posetioce ovogodišnjeg Svetskog takmičenja trubača u Guči. To je pokazalo pretkvalifikaciono takmičenje duvačkih orkestara sa juga Srbije, održano uoči nadmetanja trubača u Guči, za koje su se plasirali orkestar Siniše Stankovića iz Zagužanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Bojana Krstića iz Vladičinog Hana, Ekrema Mamutovića iz Vranja, Nenada Mladenovića iz Vranja, Elvisa Ajdinovića iz Surdulice, Božidara Nikolića Donje iz Grdelice, Bojana Ristića iz Vladičinog Hana, Baneta Novkovića iz Zagužanja...

Kako je, uz stručni žiri, i nekoliko hiljada posetilaca okupljenih na centralnom gradskom trgu imalo prilike da čuje - ovogodišnje iznenađenje „bašaleskele“ - specijalnu, osećajnu muziku, zvuk trube od kojeg se koža ježi, a kosa diže na glavi, a onda proključa krv i telo počne da igra, da se ljulja i njiše u nezadrživom ritmu. Skoro svi orkestri koji su nastupili na predtakmičenju u Surdulici imali su jednu takvu obrađenu trubačku bravuru iz davnašnjih vremena derta i meraka.

Inače, na ovogodišnjem Svetskom festivalu trube u Guče sa „južne pruge“ nastupiće i orkestri u kategoriji pionira i omladinaca. Prva truba na takmičenju „Vlasinsko leto“ u Surdulici odlukom stručnog žirija pripala je Elvisu Ajdinoviću iz Surdulice, za najbolji orkestar proglašen je orkestar Nenada Mladenovića iz Vranja, kome je po odluci specijalnog žirija pripala i memorijalna nagrada „Bakija Bakić“.

Zbog izuzetno hladnog i kišovitog vremena ovoga puta izostala je tradicionalna masovna poseta publike i gostiju ovoj turističko-privrednoj manifestaciji; koja svake godine, zbog više pratećih manifestacija koje se održavaju na Vlasinskom jezeru i Surdulici okupi po više hiljada posetilaca i gostiju sa juga Srbije i šire.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.