Elektrana na kukuruz

Izvor: Press, 13.Nov.2010, 05:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elektrana na kukuruz

Prva mini elektrana na biomasu u Srbiji otvorena je juče nedaleko od Guče. Prvi kilovati struje biće isporučeni za tri-četiri meseca
Zaselak Dragačica, u dragačevskim Goračićima nedaleko od Guče, od juče je prvo selo u Srbiji koje ima mini elektranu koja će proizvoditi električnu energiju od biomase, pre svega od kukuruza. Kapacitet elektrane, čija je gradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << počela pre godinu dana, iznosi 75 kilovat-sati, što je dovoljno struje za 40 kuća.
Investitor i idejni tvorac Čačanin Milan Filipović kaže da je to samo početak velikog „zelenog" projekta koji je on započeo u svom rodnom selu, jer planira da izgradi još nekoliko mini elektrana. Prvi kilovati struje sa ovog postrojenja trebalo bi da krenu prema korisnicima za tri-četiri meseca, dok se završe hidraulična ispitivanja.
Uložio 200.000 evra
Filipović kaže da je uložio oko 200.000 evra, iako je svetska vrednost istih mini elektrana od 650.000 do milion evra. Troškove gradnje pojeftinio je svojim umećem, jer je po struci mašinski inženjer i projekat je sam uradio.
- Jedino što smo 25.000 evra dobili preko startap kredita iz Fonda za razvoj. Godišnja proizvodnja struje biće 600.000 kilovat-sati, što je prema važećem zakonu prevedeno u novac oko 100.000 evra prihoda godišnje. Elektrana će koristiti sirovine sa 30-40 hektara sa imanja desetak komšijskih domaćinstava u Dragačici. Moji zemljaci su odmah shvatili ideju i kao kooperanti se uključili u celu priču. Fiksirana otkupna cena silaže je 25 evra po toni. Sada imamo oko 1.500 tona spremljene zelene mase, što je dovoljno za godinu dana rada elektrane. Električna energija iz mini elektrane ići će direktno u mrežu EPS-a, što nam je po prioritetu garantovano uredbom Vlade Srbije - rekao je Filipović.
Osim od kukuruza, zelena masa koristiće se i od stočnog graška, deteline, trave... U Dragačici je već spremljeno oko 15 hektara za sadnju stočnog graška.
- Elektrana može koristiti sve što može da truli, uključujući i sam kukuruz. Danas je nažalost veća korist raditi struju iz kukuruza nego toviti bikove, što baš nije popularno reći. Ali se radi o obnovljivim izvorima, tako da ćemo otkupljivati viškove proizvoda - objasnio je Filipović.
Biće još elektrana
Filipović planira da u blizini prve započne gradnju još jedne mini elektrane, a koliko smo juče mogli da čujemo, i drugi potencijalni investitori, poreklom iz Dragačeva, zainteresovani su za ulaganje.
- Ovoj je skup, ali isplativ posao. Ali za ovakve investicije neophodna je podrška banaka ili veća pomoć države preko Fonda za razvoj. Korist, posebno ekološka, nemerljiva je, jer je jedini nusproizvod sterilan kompost koji se može koristiti kao đubrivo u povrtarskoj proizvodnji ili za cveće - rekao je Filipović
Na svečanom završetku gradnje bio je i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević, koji je naglasio da je država prepoznala značaj korišćenja obnovljivih izvora energije.
- Srbija ima potencijal od oko 12,5 miliona tona biomase, najvećim delom u poljoprivredi. Do kraja 2012. godine u planu je da se na ovaj način proizvodi za 7,7 odsto više električne energije, što bi bilo dovoljno za oko 175.000 domaćinstava - rekao je Radošević.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.